Vegueria del Penedès

DE VITIBUS

L'arqueòleg José Javier Guidi guanya la IV Beca Emili Giralt Raventós del Vinseum


Redacció Vilafranca del Penedès

14-12-2017 12:12

El jurat ha decidit premiar el projecte titulat 'De Vitibus, el cultiu de la vinya, la producció, distribució i consum del vi en l’antiguitat tardana i l’alta edat mitjana'

D’esquerra a dreta, Ramon Marrugat, Raimon Soler, José Javier Guidi, Joan Tarrada i Ramon Ramon. Vinseum

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El passat dimecres 13 de desembre, el jurat de la IV Beca Emili Giralt i Raventós – Cultures del Vi va fer públic el seu veredicte, atorgant la beca al doctor en arqueologia Jos é Javier Guidi Sánchez pel projecte De Vitibus, el cultiu de la vinya, la producció, distribució i consum del vi en l’antiguitat tardana i l’alta edat mitjana.

Durant l’acte, el guanyador de l’anterior edició, l’historiador Raimon Soler, va poder presentar els resultats de la seva recerca amb la conferència Viticultura, desigualtat i conflicte agrari. La lliuta per la terra a la Catalunya vitícola, 1900-1939.

Aquesta és la quarta edició de la Beca Emili Giralt i Raventós-Cultures del Vi, un certamen impulsat des de VINSEUM - Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, amb l’objectiu d’estimular recerques sobre temes relacionats amb la viticultura i la vinicultura des de la perspectiva de les ciències socials i humanes. La beca està dedicada a l’historiador Emili Giralt i Raventós, en reconeixement a la seva tasca investigadora i com a impulsor de la recerca històrica en el camp de la vitivinicultura als Països Catalans. La dotació de la beca és de 3.000€ gràcies a la col·laboració de Fundació Privada Mútua Catalana.

En la present edició es van presentar fins a cinc projectes diferents arribats de tot Catalunya i avalats per un/a director/a de recerca.

El jurat de la IV Beca Emili Giralt Raventós va estar integrat pels següents membres:

Ramon Marrugat Cuyàs, filòleg i membre del Patronat de la Fundació Privada Mútua de Tarragona, actuant com a president del jurat;
Dra. Rosa Congost Colomer, directora del Centre de Recerca d'Història Rural de la Universitat de Girona;
Dr. Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d'arqueologia i director del Departament d'Història i Història de l'Art de la Universitat Rovira i Virgili;
Dr. Ramon Ramon Muñoz, professor del Departament d'Història Econòmica.

I Jordina Escala Esteve, bibliotecària del Centre de Documentació de VINSEUM, que va actuar com a secretària, amb veu però sense vot.

El guanyador i el seu projecte

El projecte guanyador de la IV  Beca Emili Giralt i Raventós presenta la novetat d'estudiar una època poc treballada en el món de la cultura de la vinya i el vi. La investigació se centrarà en l’estudi i caracterització del cultiu de la vinya, producció, comercialització i consum de vi entre l’antiguitat tardana i l’alta edat mitjana (segles V-XI) al territori comprés per l’actual Catalunya.

La investigació de José Javier Guidi tindrà com a objectius:
L’estudi i caracterització del cultiu de la vinya i la producció, distribució i consum del vi entre l’antiguitat tardana (segles V-VII) i l’alta edat mitjana (segles VIII-XI) en el marc geogràfic de la Catalunya actual.
La recopilació de tots els testimonis escrits del territori que fan referència explícita al cultiu de la vinya i la producció del vi.
La recopilació de totes les dades arqueològiques que manifesten cultiu, producció, distribució i consum del vi.
L’estudi i anàlisi de les fonts escrites.
L’estudi i caracterització de les principals estructures arqueològiques objecte d’estudi.

L’elaboració d’un mapa a partir dels SIGs (Sistemes d’Informació Geogràfica) amb la georeferència dels principals espais citats a les fonts escrites i els emplaçaments arqueològics que ens proporcionen informació sobre el cultiu i distribució de la vinya i el vi. Serà una cartografia temàtica i històrica de caràcter divulgatiu i didàctic.

José Javier Guidi Sánchez (Zamora, 1983), és llicenciat en Història i doctor en Arqueologia per la Universitat Rovira i Virgili. En l’actualitat és investigador postdoctoral al Departament d’Història i Història de l’Art de la mateixa universitat.

Les seves línies d’investigació s’han centrat en la història, l’arqueologia i la difusió del patrimoni postclàssic i medieval en l’àmbit del litoral català i la província de Tarragona. Ha guanyat diversos premis, entre els quals El Fil de la Memòria (Ripollet, 2010), el V Premi de Recerca Històrica del Penedès (2009) o el IV Premi d’Història de Montornès del Vallès (2008).

José Javier Guidi ha publicat diversos llibres com Montornès del Vallès. Territori i poblament de l’antiguitat a l’edat mitjana (2010),  es Muntanyes de Prades, poblament i territori entre el segles V i XIII d.C. Història, arqueologia i patrimoni des d’època romana fins a la consolidació del sistema feudal, (2013) o Els ports i la navegació de la Catalunya Nova (Tarragona-Delta de l’Ebre) a l’edat mitjana. La xarxa portuària, les rutes i els sistemes de navegació entre al-Andalus i la Corona Catalano-Aragonesa (segles X-XIV) (2016). També ha publicat articles en revistes com Butlletí Arqueològic, Revista d’Arqueologia de Ponent o Anuari del Centre d'Estudis de Granollers. Així mateix, ha participat a congressos i seminaris nacionals i internacionals on ha presentat diversos treballs de recerca.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.