Vegueria del Penedès

DIA DE LES DONES

L'enòloga Irene Alemany denuncia que hi ha discriminació de gènere als cellers


Redacció Olèrdola

13-03-2018 19:04

Qualifica de “ridícul” que es parli de “vins femenins”

L’enòloga Irene Alemany defensa la lluita per la igualtat en la xerrada del Dia de la Dona a Olèrdola. Ajuntament d'Olèrdola

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Pausada i suau en les formes, però de contingut contundent en defensa de la necessitat de lluitar per la igualtat. Així va ser  la xerrada que pronunciava dissabte 10 de març al vespre l’enòloga Irene Alemany en motiu de la commemoració a Olèrdola del Dia Internacional de la Dona. L’activitat la convocava per segon any consecutiu l’Ajuntament d’Olèrdola i reunia a prop d’un centenar de persones al Local Nou de Moja. La majoria d’elles, sense deixar el Local Nou, participaven en el sopar posterior que servia per cloure l’acte.

Alemany era presentada per l’oncòloga Meritxell Arenas, veïna de Sant Miquel, que va ser l’encarregada de pronunciar la xerrada del Dia de la Dona l’any passat. Arenas donava lectura a un manifest institucional que posava l’accent en la discriminació salarial que pateixen les dones, qualificant la bretxa salarial com una forma de violència.

En la seva xerrada, Alemany ha reivindicat la tasca de dones invisibilitzades, com ha pogut ser el cas de la germana del compositor Mozart o de rockeres com Pati Smith o Janis Joplin. En el camp de la ciència, va posar exemples com el d’Ada Lovelace, primera programadora; la física Lise Meitner, o Hedy Lamarr, que és coneguda com a actriu però va ser una enginyera que va ser precursora del wi-fi.

Veïna de Sant Pere Molanta des de fa 11 anys, Alemany va estudiar primer enologia a Tarragona i després a la Borgonya ”bressol de l’enologia clàssica i de qualitat”. Ha treballat en cellers del Penedès, de la Borgonya i de Califòrnia. I des de l’any 1999, amb el seu company, és copropietària de la bodega Alemany Corrio. El seu primer vi embotellat, el 2001, ja va ser qualificat com el millor vi negre del Penedès. Després de superar un càncer de mama, ja fa quatre anys que elabora un vi solidari , "el Microscopi” ,per finançar projectes de lluita contra la malaltia.

Alemany és concloent a l’hora d’assenyalar que en el món del vi existeix discriminació. Són poques les dones que ocupen càrrecs directius i s’associa el seu treball, malgrat tenir una elevada qualificació, a feines rutinàries de laboratori o de secretaria.
Es declara lluitadora per la igualtat, però no feminista, i qualifica com a “ridícules” expressions com la de “vins femenins”. Entén que utilitzar aquests conceptes “és màrqueting” i suposa desprestigiar la lluita per la igualtat. I és que per Alemany, "hi ha homes o dones amb o sense sensibilitat", independentment del gènere.

Lluint un llaç groc, les darreres paraules de la xerrada les dedicava  Alemany a denunciar “la repressió” que es viu a Catalunya i a expressar solidaritat pels empresonats i exiliats per motius polítics.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.