Vegueria del Penedès

CRISI DE GOVERN

ERC de Vilanova aposta entrar per al govern amb el PDeCAT i signar una entesa d’estabilitat amb la CUP i Som VNG


ACN/ Gemma Sánchez Vilanova i la Geltrú

18-05-2018 Última revisió: 20-05-2018 21:38

Els republicans posen una quinzena de condicions fiscals, socials, de participació i d’impuls comercial per formar part de l’executiu de Lloveras

Roda de premsa d’ERC de Vilanova i la Geltrú. La regidora Olga Arnau, la portaveu Queti Vinyals i el president local Oriol Huguet. ACN

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El grup municipal d’Esquerra a Vilanova i la Geltrú aposta per arribar a un acord de govern amb el PDeCAT mentre confia en signar una entesa d’estabilitat amb la CUP i Som VNG. Després que els cupaires s’hagin desmarcat de les converses per signar un nou pacte de govern amb els republicans i demòcrates, aquest divendres ERC ha comparegut per assegurar que mantenen la “mà estesa” per entrar a l’executiu de Neus Lloveras. Posen, però, una quinzena de condicionants relacionats amb la política fiscal, social, de participació i d’impuls del comerç. “Algunes són molt evidents que el govern les pot assumir, si bé d’altres demanen temps per poder analitzar-les”, ha explicat la portaveu republicana, Queti Vinyals, que ha assegurat que les converses amb la CUP i Som VNG continuen vives per arribar a un acord en l’aprovació dels pressupostos i de les taxes fiscals. L’objectiu es garantir l’estabilitat del previsible govern PDeCAT-ERC fins el final de la legislatura.

Hores després que la CUP anunciés aquest dijous al vespre que no entraria a un nou govern amb PDeCAT i ERC, els republicans han “lamentat molt” la decisió, assegurant que una entesa a tres bandes “hauria afavorit a bastir un fonament des de la política municipal en un moment en què el país està construint la República”. Tot i el pas enrere dels anticapitalistes, però, Esquerra ha assegurat que mantindrà les negociacions amb el PDeCAT per tancar una entesa “la setmana que ve a tot estirar”.

Per entrar al govern, però, els republicans han presentat un document de quinze condicions aprovades per l’assemblea local. En concret, a nivell fiscal reclamen abaixar l’IBI, aprovar una nova ordenança de transparència i establir un pla de seguiment de les instàncies municipals. Pel que fa a les polítiques socials, exigeixen un augment de la tarificació social, que s’incrementi el parc d’habitatges destinat a serveis socials i també que creixin els programes de suport en aquest àmbit.

En el conjunt de peticions, ERC també recupera el projecte de construcció d’un espai jove polivalent i d’un alberg juvenil, alhora que defensa un augment dels pressupostos participatius i la creació de l’Oficina d’Entitats Municipals. Al mateix temps, a nivell de manteniment de l’espai públic, els republicans volen una inversió “urgent” per reparar els carrers, que s’incrementi el personal per afrontar aquesta reforma i que es resolguin les deficiències de l’enllumenat públic.

Finalment, Esquerra marca diversos requisits en l’àmbit comercial abans d’incorporar-se al govern: que s’ampliïn els aparcaments perifèrics, la redacció d’un Pla Comercial de tota la ciutat, l’impuls de la plataforma de venda online de productes de Km0 i la dinamització d’abonaments per utilitzar la zona blava.

A parer dels republicans, són propostes assumibles per part del govern i confien que les reunions de la propera setmana serviran per acabar d’acostar posicions amb el PDeCAT i aconseguir tancar una entesa entre els quatre regidors d’ERC i els quatre regidors amb què ara governen els demòcrates. “De moment veiem que poden tenir converses, que ens entenem i que mantenim una relació política en aquesta línia”, ha assegurat Queti Vinyals.

Mentrestant, en paral•lel a les converses per crear un nou executiu, Esquerra ha apuntat que també treballa amb el PDeCAT, la CUP i Som VNG per tancar una entesa en relació al pressupost d’aquest 2018 i amb la vista ja posada també en els comptes del 2019. ERC ha recordat que amb els cupaires i la formació lila ja van presentar una proposta conjunta abans que es trenqués el pacte entre el PDeCAT i el PSC, de manera que confien que l’entesa serà viable.

Vinyals ha insistit en destacar que l’objectiu dels republicans és “que la ciutat pugui tirar endavant projectes que permetin governar-la i reforçar-la, sobretot en matèria d’urgència social i manteniment dels carrers”. “Continuarem treballant amb Som VNG i la CUP per afrontar aquests temes perquè ells han manifestat que també se senten preocupats”, ha afegit, augurant que aconseguiran tancar un acord d’estabilitat per l’any que resta de legislatura.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.