CONTAMINACIÓ
30-05-2019 10:37
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha utilitzat mostres de molsa silvestre per estimar l'exposició de les persones a metalls presents en l'aire i la seva relació amb el risc de mortalitat. La recerca s'ha fet amb més d'11.000 participants de zones rurals de tot França a qui s'ha fet un seguiment durant 20 anys. A més, es van obtenir dades d'un programa de biovigilància que mesura la presència en la molsa de 13 metalls, l'alumini, l'arsènic, el calci, el cadmi, el crom, el coure, el ferro, el mercuri, el sodi, el níquel, el plom, el vanadi i el zinc. L'anàlisi final va mostrar que els participants exposats a majors concentracions atmosfèriques dels metalls antropogènics (el cadmi, el coure, el mercuri, el plom i el zinc) tenien un risc més elevat de mort.
Encara que siguin metalls presents a la natura, la seva presència a l'atmosfera es deu a l'activitat humana com ara la indústria, el trànsit o la calefacció.
Segons els investigadors, els resultats indiquen que els metalls presents en les partícules en suspensió podrien ser components clau en els efectes d'aquestes sobre la mortalitat. I és que les persones incloses en l'estudi són persones allunyades dels grans nuclis urbans i industrials, així com de les autopistes, per la qual cosa, estan molt menys exposats a alts nivells de contaminació. Per tant, segons els investigadors, les dades posen de manifest ''la gravetat dels efectes de la contaminació atmosfèrica sobre la salut'', fins i tot, especifiquen, a nivells d'exposició relativament baixos.
PUBLICITAT
PUBLICITAT