Vegueria del Penedès

INVESTIDURA

ERC, JxCat i Capgirem-CUP arriben a un acord ‘in extremis’ per desbancar el PSC de l'alcaldia de Vilanova i la Geltrú


ACN/ Gemma Sánchez Vilanova i la Geltrú

15-06-2019 13:22

Els tres partits investiran la republicana Olga Arnau i seguiran negociant un pacte de govern o estabilitat

"

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Esquerra ha aconseguit el compromís ‘in extremis’ de Capgirem-CUP i JxCat per investir la seva candidata, Olga Arnau, com a nova alcaldessa de Vilanova i la Geltrú. El suport de les dues formacions garanteix els 13 vots mínims per desbancar el PSC, guanyador de les eleccions, i fixa el compromís per negociar ara un pacte de govern o estabilitat. Els cupaires ja havien aprovat que votarien Arnau, però fins aquest dissabte al matí no s’ha posicionat JxCat. Inicialment també havia participat de les converses Som VNG, si bé els morats van desmarcar-se’n per la presència dels post convergents a qualsevol acord de futur. La investidura de la candidata d’ERC trenca la històrica alternança de l’alcaldia que PSC i CiU havien fet des de 1994.

Els documents avalats per ERC, JxCat i Capgirem-CUP recullen, d’una banda, un conjunt de mesures de mínims que les tres formacions compartien als programes electorals i que es fixen com a base d’allò que haurà de complir el futur govern. Encara que al final descarrilessin les negociacions i els set regidors republicans governessin sols, haurien de desplegar les mesures recollides al document signat amb post convergents i cupaires.

D’altra banda, l’acord d’investidura inclou un segon document amb què els tres partits estableixen un ‘marc regulador’ per afrontar les negociacions d’aquesta setmana entrant, bé sigui per arribar a un pacte de govern o per signar un acord d’estabilitat. Aquest dissabte, en la signatura pública feta una hora i mitja abans del ple d’investidura, l’alcaldable Olga Arnau ha remarcat, però, que la voluntat és treballar per un executiu “independentista” de tots 13 regidors.

Entre els acords d’aquest marc regulador, Arnau es compromet a no definir cap proposta de cartipàs municipal fins que acabin les negociacions entre tots els partits, mentre tampoc podrà elevar al ple cap acció “que comprometi l’acció del govern que sorgeixi de les negociacions” ni que estigui relacionada amb alguns dels temes més polèmics: modificacions dels horaris comercials, canvis d’usos dels terrenys, vendes relacionades amb el patrimoni públic o accions relacionades amb l’Eixample Nord.

El marc regulador també fixa que Arnau haurà de presentar una proposta ferma de cartipàs per ser aprovada, com a molt tard, el 15 de juliol. Aquesta oferta l’hauran d’avalar les bases dels respectius partits i, si no hi ha unanimitat, ERC quedarà “alliberada” per dissenyar l’executiu que cregui oportú. Tot i aquesta llibertat d’acció, els republicans es comprometen a respectar el document d’acords programàtics amb què s’haurà facilitat la investidura.

La signatura del pacte d’investidura, amb aquests dos documents, s’ha convocat a última hora d’aquest divendres per part d’ERC i Capgirem-VNG, mentre JxCat no ha confirmat la seva assistència fins aquest mateix dissabte al matí. Ahir divendres al vespre, l’assemblea dels post convergents mantenia la incògnita sobre el seu suport a Arnau i la situació va generar una forta polèmica a les xarxes socials, amb l’Assemblea Nacional Catalana exigint un acord a tres bandes. La mateixa ANC ha convocat la ciutadania aquest dissabte al matí i ha celebrat l’acord final signat a la plaça de la Vila amb un fort aplaudiment i crits d’”unitat” i “independència”.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.