Vegueria del Penedès

TEMPORAL

Destrosses al carrer, inundacions i despreniments per la tempesta que ha escombrat el Garraf i Baix Penedès aquesta nit


Redacció/ ACN Vilanova i la Geltrú

12-08-2019 13:29

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'alerta del Pla INUNCAT per les pluges que han superat els 40 litres per metre quadrat en mitja hora al baix Penedès i al Garraf

Destrosses al carrer, inundacions i despreniments per la tempesta que ha escombrat el Garraf i Baix Penedès aquesta nit. EIX

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

GALERIA D'IMATGES DELS EFECTES DEL TEMPORAL

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'alerta del Pla INUNCAT per les pluges que han superat els 40 litres per metre quadrat en mitja hora al baix Penedès i al Garraf i que han generat diverses incidències per la qual cosa els Bombers han hagut de fer més d'un centenar de serveis sobretot al Garraf. La caiguda d'arbres a la via han obligat a Renfe a interrompre la circulació de trens de la R2 entre Sant Vicenç de Calders i Vilanova i la Geltrú durant una estona, i a partir de les vuit del matí, els combois han pogut circular per només una via. La pluja també ha afectat carreteres i l'acumulació de l'aigua a la C-32, entre Sitges i Castelldefels ha deixat dos carrils tallers en sentit Barcelona.

Entre els registres més alts d'aquesta passada matinada destaca Cunit amb 56 litres per metre quadrat, Vilarodona 36, Tarragona 27, Nulles 25 i el Vendrell 24. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu també la possibilitat de superar el llindar de 20 litres per metre quadrat en 30 minuts a tot el literal i prelitoral de Barcelona i Girona.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut fins les 8 del matí fins a 395 trucades relacionades amb 264 incidències per la pluja, i majoritàriament (el 42%) del Garraf per inundacions al clavegueram. Els Bombers, per la seva banda, han fet 179 sortides fins primera hora del matí.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha emès dos avisos d'hidrologia al Baix Penedès i al Garraf per avisar de l'increment del cabal de les rieres sobretot la riera de la Bisbal al Baix Penedès i la riera de Jafre, Begues, riu Foix, entre altres, al Garraf. Davant d'aquesta situació i Protecció Civil demana extremar les precaucions al litoral i prelitoral, sobretot a les zones de rius i rieres pel risc d'augment sobtat del cabal i recomana evitar passar per zones inundables, també amb cotxe.

Pel que fa a les afectacions al trànsit, s'ha hagut d'activar el pla PAU a la C-32 entre Sitges i Castelldefels per l'acumulació d'aigua a la calçada i s'han tallat dos carrils en sentit Barcelona durant una estona.

Les pluges han alterat també la circulació de trens. La caiguda d'arbres a les vies de Vilanova i la Geltrú ha interromput la circulació entre aquesta població i Sant Vicenç de Calders a primera hora del matí i els trens de la R2 circulen per una sola via entre aquestes dues estacions, amb retards superiors als 30 minuts. Per minimitzar l'afectació, Renfe ha establert un servei alternatiu per carretera. Els trens regionals i de llarga distància han estat desviats per Vilafranca.

Les precipitacions també han provocat una incidència a la catenària de la R3 i la circulació de trens entre Manlleu i Torelló s'ha hagut d'interrompre. Renfe habilitarà al llarg d'aquest matí, un servei alternatiu per carretera. 

A Vilanova i la Geltrú, segons fonts municipals, els serveis tècnics i d'emergències treballen per restablir la normalitat a la ciutat després de l'episodi de tempesta que ha ocasionat la caiguda d'arbres i moltes branques arreu de la ciutat, així com despreniment de l'arrebossat de façanes i caiguda de mobiliari urbà. Els passos sota via han quedat inundats i ara mateix només són transitables el de Magdalena Miró i rambla de la Pau. La resta encara no estan oberts al trànsit.

Sitges ha registrat de les 4 hores de la matinada fins a les 4.25 hores 40’4 litres per m2 que han caigut amb molta intensitat, i ha afectat a diversos punts del municipi. La majoria de les incidències registrades han estat per arbres caiguts a la via pública, inundacions i clavegueram. Una de les parts més afectades han estat les platges entre les quals la de l’Estanyol, la Marina d'Aiguadolç, Balmins o la guingueta Enjoy de Les Botigues.

Les primeres incidències han estat a partir de les 4 de la matinada per aixecament de tapes de clavegueram a l’avinguda de Les Flors. A Vallpineda ha caigut una palmera sobre un cablejat elèctric. A les 4.36 s’ha rebut l’avís de la caiguda d’un tros de façana a l’interior d’un domicili al carrer Roc Florit tot i que no s’han hagut de lamentar danys personals. A les 4.55 hi ha hagut un servei per un arbre caigut a Mas d'en Puig i a les 5.15 s’informa a la policia també d’un d'arbre caigut al carrer Casa Pletada.

Entre els carrers que s’han hagut de tallar per inundacions hi ha:

Av/ Navarra pels dos costats per inundació sota el pont
Av/ Mare Deu Montserrat amb C/ Anselm Claver
Prat de la Riba amb Pg. Marítim
Verge de Montserrat amb Antoni Cartró per l'acumulació d'aigua.

Actualment es manté tallada al trànsit l’avinguda Sofia ja que hi ha operaris de la brigada netejant tota la via i accés a Garraf II. Al carrer Bassa Rodona els contenidors s’han desplaçat fins al passeig de la Ribera, al Pont d’en Domènech.

El 6% de les trucades registrades al 112 han estat a Sitges. En total s’han rebut 395 trucades de les quals el 42% s'han fet des del Garraf (164) i 116 trucades des del Baix Llobregat. La majoria per inundacions i incidències en el clavegueram.

 

Quina tempesta!!! #Siges pic.twitter.com/GuPcxzxpzN

— Xavier Salmerón (@xsalmeron) August 12, 2019

#sitges #riada #sitgestormenta #meteocat #contenedores #riades pic.twitter.com/Gb23dBVvtm

— juanma (@juanmafudi) August 12, 2019

Llamp caigut bastant aprop des de Viladellops, Olèrdola#324eltemps #meteocat @TomasMolinaB @AEMET_Cat @meteocat @enricagud @eloicordomi @jjanue @eixdiari @SoniaPapell @eltempsTV3 @Cat_Meteo @meteorac1 @BCNmeteo @naciodigital @alcantara_alb @nestor_meteo @gemmapuigf @Vakapiupiu pic.twitter.com/VowH9702O9

— Fran Lorenzo (@Fran_Lorenzo95) August 12, 2019

Curiosament avui fa 55 anys dels aiguats de Vilanova, el 12 d’agost del 1964. @ajuntamentvng @eixdiari https://t.co/tboi8R9DS3 pic.twitter.com/eGjee8oZVU

— Ton Roure Ripoll (@RoureTon) August 12, 2019

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.