Vegueria del Penedès

FORMACIÓ PROFESSIONAL

La FEGP promou la formació professional dual per reforçar la col·laboració entre empreses i els centres educatius del Penedès


Redacció Vilafranca del Penedès

06-02-2020 14:29

Aquesta modalitat formativa pretén modernitzar la figura de l’aprenent com a font de captació de talent i increment de la competitivitat de les empreses

La FEGP promou la formació professional dual per reforçar la col·laboració entre empreses i els centres educatius del Penedès. FEGP

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) ha organitzat aquest dimarts una sessió formativa sobre la Formació Professional Dual, una modalitat que permet incorporar joves estudiants a les empreses en procés d’aprenentatge a canvi d’unes condicions beneficioses i avantatjoses. L’objectiu de la Formació Professional Dual és modernitzar la figura de l’aprenent amb una doble finalitat: millorar la formació de l’estudiant i obrir-li la porta a la seva incorporació al mercat laboral, i, per a les empreses, la captació de talent i la millora la qualificació professional de la plantilla.

En un primera fase, l’estudiant s’incorpora a l’empresa en règim de pràctiques (80-100 hores) no remunerades, i en una segona ja es formalitza un contracte de treball per a la formació i l’aprenentatge retribuït i pactat amb el centre educatiu de com a mínim un any de durada a partir del salari segons conveni col·lectiu del sector i en funció de les hores de treball efectiu. En aquest cas, l’empresa obté el 100% de la bonificació de les quotes de la Seguretat Social en plantilles de menys de 250 treballadors, i del 75% en plantilles iguals o superiors a 250 empleats. Existeix també una tercera opció que permet incorporar l’estudiant a l’empresa mitjançant una beca de 2 a 12 mesos retribuïda i amb també amb el 100% de la bonificació de les quotes de la Seguretat Social.

A les comarques del Gran Penedès algunes empreses ja han apostat per aquesta línia de col·laboració amb els centres educatius i es mostren altament satisfetes del resultat. És el cas de Gedia, una companyia que fabrica components per a l’automòbil i que té la seva planta a Santa Margarida i els Monjos. Mónica Cabezas, directora de Recursos Humans de la companyia, va participar en la sessió formativa organitzada per la FEGP i va reivindicar la col·laboració entre les empreses, l’administració i els centres educatiu com un dels grans reptes de futur per poder captar talent i recuperar alguns oficis en perill de desaparició. La responsable de RRHH va afegir que Gedia incorpora des del 2015 estudiants de Formació Professional Dual a la seva plantilla i va constatar la bona rebuda que té aquesta iniciativa entra la resta d’empleats de la companyia. De fet, a cada estudiant se li assigna un treballador com a formador/tutor, que és la persona que li fa tot el seguiment evolutiu i l’avalua al final de cada etapa.  

A les comarques del Gran Penedès 14 centres educatius ja ofereixen actualment cicles de Formació Professional Dual d’àmbits tan diversos com administració i finances, gestió comercial, disseny i robòtica industrial, manteniment de vaixells, cuina i gastronomia, animació socioesportiva, assistència turística, perruqueria i cosmètica capil·lar o jardineria i floristeria. Els centres educatius  implicats en aquesta oferta formativa es reparteixen per tot el territori: l’Institut Andreu Nin del Vendrell, l’Eugeni d’Ors, l’Institut Alt Penedès i l’Institut d’Enoturisme de Catalunya, de Vilafranca, l’Institut Francesc Xavier Lluch i Rafecas, el Joaquim Mir i el Manuel de Cabanyes, de Vilanova, l’Institut Joan Ramon Benaprès, de Sitges, l’Alexandre Galí de Sant Pere de Ribes, l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell de Sant Sadurní, l’Institut La Talaia de Calafell, l’Institut Camí de Mar, de Calafell, i l’Institut Ernest Lluch, de Cunit.  

La sessió formativa sobre Formació Professional Dual organitzada dimarts per la FEGP es va celebrar a l’edifici de l’Enològica de Vilafranca del Penedès, i va reunir una cinquantena de representants d’empreses. La inauguració de la sessió va anar a càrrec de la presidenta de la Federació Empresarial del Gran Penedès, Neus Lloveras, del tinent d’alcalde de l’àrea de Desenvolupament Econòmic i Projecció Exterior de l’Ajuntament vilafranquí, Joan Manuel Montfort, i el diputat i president del Consell Català de Formació Professional, Fabián Mohedano. La sessió també va comptar amb la participació de dos professors d’institut, Marc Serravinyals, de l’Institut Eugeni d’Ors de Vilafranca, i Laia Mosella, de l’Institut Andreu Nin del Vendrell, que també van posar en valor la cada cop més estreta i necessària col·laboració entre les empreses i els centres educatius.

La presidenta de la FEGP, Neus Lloveras, va animar les empreses associades a descobrir els beneficis de la Formació Professional Dual i va posar l’organització empresarial al seu servei per trobar l’oferta formativa que millor s’adapta a cada cas. 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.