Vegueria del Penedès

CRISI A LA INDÚSTRIA

El centenar de treballadors d'Alfisa, als Monjos, comencen dilluns una vaga indefinida


Redacció Santa Margarida i dels Monjos

09-09-2020 20:53

El comité denuncia que la direcció 'ha abandonat la fàbrica, ha deixat de pagar als proveïdors i es nega a fer un concurs de creditors voluntari per beneficiar-se dels ajuts dels ERTOs'

El centenar de treballadors d'Alfisa, als Monjos, comencen dilluns una vaga indefinida. Alfisa

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Els treballadors d'Alfisa, empresa dedicada a la fabricació de peces per a l'automòbil a Santa Margarida i els Monjos, comencen dilluns una vaga indefinida després de mesos d'incerteses i impagaments de les nòmines. Els 95 treballadors han decidit mobilitzar-se per intentar desencallar la situació de la fàbrica, que consideren que seria "totalment viable" com a proveïdora oficial de Renault amb una bona gestió per part de la direcció. Després de diverses denúncies a la Inspecció de Treball, la plantilla de la fàbrica aniran a la vaga i sumen el seu conflicte laboral al d'altres indústries del Penedès com són Saint-Gobain Glass i Robert Bosch.

El president del comité d'empresa d'Alfisa, Ángel Arana, ha explicat la situació actual de la plantilla: "després de dos expedients de regulació des de principis d'aquest any, ens trobem que l'empresa ens ha pagat només la meitat de la nòmina del mes d'agost i es temem que ja no cobrarem res aquest mes de setembre. Des de l'1 de setembre que hem tornat a la fàbrica estem sense feina i ens passem la jornada asseguts sense res a fer. Ens han tallat tots els serveis, des de l'electricitat fins al gas i sabem que la direcció no està pagant ni el lloguer de la nau ni a la Seguretat Social ". El comité ha intentat denunciar la situació per tal que l'empresa faci un concurs de creditors que els garanteixi una sortida als treballadors: "amb aquesta situació, ni cobrem les nòmines, ni cobrem de l'atur, ni podem reclamar indemnitzacions, ja que Alfisa s'ha acollit als plans d'ajudes per la crisi de la covid-19 i poden mantenir les excepcions fiscals fins a finals d'any. I ens arrosseguen a les 95 famílies, però també a un munt de petites i mitjanes empreses amb les que treballen i que tampoc no cobren des de fa mesos".

La plantilla tem que la direcció vol deixar morir una fàbrica que pertany al grup internacional JinJiang Industries Europe i que fins ara havia estat molt rendible econòmicament: "la situació es complica pel conflicte que té la multinacional amb Renault i en aquesta batalla, ens condemnen a nosaltres", apunta Jacob Osorio, membre del comité d'empresa. Segons han denunciat els treballadors, "Renault va encarregar uns motllos i unes peces a Alfisa, es van fabricar i a l'hora de cobrar-les van arribar els problemes ja que Renault va posar pegues per pagar els motllos i Alfisa va respondre negant-se a entregar totes les peces". El comité lamenta que en aquesta batalla entre les dues multinacionals, s'ha esfumat el futur de l'empresa.

El confinament i la crisi del coronavirus no han fet més que agreujar la situació, segons el comité: "les ajudes de l'Estat per a les empreses han allargat aquesta agonia, ja que Alfisa s'ha acollit als ERTOs per aconseguir tots els avantatges fiscals possibles i impedir que nosaltres poguem denunciar la situació a cap tribunal fins a finals d'any", apunten des del comité, que demana responsabilitats a l'administració per "l'estafa en tota regla" que esta fent l'empresa a l'Estat.

Els treballadors creuen que la responsabilitat del tancament de la fàbrica és compartida entre Alfisa, Renault i l'administració, que no està fent el control necessari dels ajuts a les empreses tot i les denúncies del sindicats: "nosaltres volem treballar, sabem que és una empresa solvent, però sembla que la direcció té decidir marxar i no ens poden deixar sense futur després de dues dècades de bona feina".

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.