Vegueria del Penedès

CENTRE DE DOCUMENTACIÓ

VINSEUM incorpora més de 200.000 documents a la seva col·lecció d’etiquetes de vi


Redacció Vilafranca del Penedès

02-12-2020 8:45

El museu ha incorporat el fons d’autor de Xavier Bas Disseny, el fons d’empresa de Gráficas Varias i la col·lecció privada Escudé

Vinseum incorpora més de 200.000 documents a la seva col·lecció d’etiquetes de vi. Vinseum

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El Centre de Documentació VINSEUM ha ingressat durant el 2020 més de 200.000 documents (etiquetes de vi, cartells, albarans...)  procedents de tres fons diferents; un fet que converteix la col·lecció d’etiquetes de vi del museu en una de les més importants del món, tant per quantitat com per la qualitat de les peces.

En concret les noves incorporacions són el fons d’autor de Xavier Bas Disseny (inclou les creacions d’etiquetes de vi fetes a l’estudi de disseny des de 1998 i fins a l’actualitat); el fons d’empresa de la impremta especialitzada en la impressió d’etiquetes de vi i cava Gráficas Varias (format per tota la documentació de l’empresa des de 1918 fins 2013) i la col·lecció privada Àngel Escudé (que inclou milers d’etiquetes de vi de tot el món).

Aquests fons se sumen a les dues col·leccions d’etiquetes que ja tenia el museu; la Col·lecció VINSEUM, iniciada per l’antic Museu del Vi,  formada per unes 4.000 etiquetes i actualment en creixement, i la Col·lecció Leonel Sánchez, una donació del 2018 formada per unes 7.000 etiquetes d’un col·leccionista privat. 

Les incorporacions permeten al museu continuar treballant per preservar i posar en valor un element gràfic que és testimoni d’una part de la cultura del vi i però també de la història del disseny gràfic i del màrqueting del vi a casa nostra. Es tracta d’un projecte de llarg abast que pretén conservar la memòria del disseny del vi, centrant-se en les etiquetes però sense descartar altres elements comunicatius.

L’ingrés d’aquesta documentació és només el primer pas d’una sèrie de tasques que caldrà dur a terme amb l’objectiu d’inventariar, catalogar, conservar, divulgar i investigar aquest patrimoni per fer-lo accessible a la ciutadania. La recerca d’aquests fons permetrà  poder seleccionar aquells elements més interessants per a la nova exposició estable de  VINSEUM  i per a altres exposicions més específiques.  Però també, hauria de fer possible escriure la història de l’etiquetatge del vi i cava a Catalunya, una feina que encara resta per fer al nostre país.  

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.