Vegueria del Penedès

QUAN LA VIDA ENTRA A L’ESCOLA

Vilafranca obre el cicle Paraules als claustres amb una jornada dedicada a Dolors Piera


Redacció Vilafranca del Penedès

04-05-2021 16:09

La programació del cicle, que abastarà de maig a setembre, s’obrirà el proper dissabte 15 de maig amb la jornada dedicada a lla mestra, política, sindicalista i exiliada

Vilafranca obre el cicle Paraules als claustres amb una jornada dedicada a Dolors Piera. Ajuntament de Vilafranca

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El proper dissabte 15 de maig s’enceta una nova edició del cicle Paraules als claustres, que organitza des de fa 11 anys la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca i que enguany per primera vegada compartirà programació als dos claustres de la ciutat, el de Sant Francesc i el dels Trinitaris. La presentació ha anat a càrrec del regidor de Cultura, Ricard Rafecas, de l’arxiver i comissari de l’exposició “Quan la vida entra a l’escola” dedicada a l’escola republicana, Albert Taulé, i de la tècnica de Cultura, Sílvia Amigó.

El regidor Ricard Rafecas ha explicat que el cicle inclou activitats “de gran qualitat artística i cultural, relacionades sempre amb la paraula dita, cantada o, fins i tot , silenciada. És una proposta de proximitat, oberta, en diferents formats i disciplines artístiques que es desenvolupa en espais patrimonials”.

La programació del cicle, que abastarà de maig a setembre, s’obrirà el proper dissabte 15 de maig amb la jornada dedicada a lla mestra, política, sindicalista i exiliada, Dolors Piera Llobera. Malgrat que no era nascuda a Vilafranca (Puigverd d’Agramunt, 1910-Santiago de Xile, 2001), el seu pas per la ciutat va deixar una empremta important en l’àmbit educatiu, portant al Penedès el mètode Freinet alhora que s’implicava en el treball del grup català de la FETE (Federació Espanyola de Treballadors de l’Ensenyament). Membre del PSUC, ja a Barcelona va ser secretària de la Unió de Dones de Catalunya i Consellera municipal de l’Ajuntament de Barcelona. Es va exiliar a França i posteriorment a Xile. Albert Taulé ha destacat l’empremta de Dolors Piera a Vilafranca on va estar una etapa relativament breu del 1934 al 1936. Taulé remarcava que, malgrat els pocs anys que va ser a Vilafranca, Dolors Piera va deixar un pòsit important sobretot en la docència, “escampant la tècnica Freinet, a la comarca, en què les premses escolars i els quaderns eren fonamentals. Dolors Piera i la seva parella, Ramon Costa Jou, que van viure al c/ Sant Pere, 8, formaven part de la comissió de publicacions del Col.lectiu de Mestres i el seu butlletí, Colaboración, era imprès a la Impremta Claret de Vilafranca”. Sílvia Amigó explicava que la jornada comptarà amb 5 ponències que tractaran els vessants pedagògic, polític, feminista, republicà i d’exili del personatge de Dolors Piera i es mostrava satisfeta que s’hagi pogut reprogramar per aquest any la jornada amb els mateixos ponents que ja estava prevista per a l’any passat, que es va haver de suspendre per la COVID-19. Amigó ha explicat que a la sala capitular del claustre de Sant Francesc es podrà veure una exposició treballada per l’escola Dolors Piera al voltant del personatge de la mestra i pedagoga.

La programació de Paraules als Claustres inclou, a banda d’aquesta jornada, un recital poètic, dues exposicions, una instal·lació, dos concert, un espectacle familiar i una obra de teatre. També s’inclouen en la programació dos espectacles més, un del Festival Àtica i un del Festival EVA.

Tots els actes programats per la regidoria de Cultura als claustres són gratuïts però l’aforament està limitat al 50% i cal reservar l’assistència a: cultura@vilfranca.cat, indicant el nom de l’espectacle al qual es vol assistir.

 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.