Vegueria del Penedès

PROTECCIÓ DEL TERRITORI

Els Comuns del Penedès reclamen un model territorial per a les renovables "just, equilibrat i democràtic"


Redacció Vilafranca del Penedès

07-05-2021 19:48

Volen 'un decret que tingui en compte el territori, el deixi ser part activa en les decisions i que protegeixi els terrenys agrícoles i els de valor natural i paisatgístic'

Els Comuns del Penedès reclamen un model territorial per a les renovables "just, equilibrat i democràtic". EIX

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Els Comuns del Penedès presenten mocions als consells comarcals i als ajuntaments d'acord amb el comunicat que han presentat, 'Així NO! VOLEM RENOVABLES de manera justa, equilibrada i democràtica' on demanen modificar el decret llei que permet la instal·lació de parcs solars en terrenys agrícoles i fan una crida a assistir a les manifestacions promogudes per les plataformes ecologistes i Unió de Pagesos arreu del Penedès.

Els comuns refermen la seva oposició a la construcció de parcs solars i eòlics en terrenys agrícoles i en espais protegits. Opinen que aquests projectes "trinxen el territori, empobrint-lo i cercant únicament en els espais protegits el màxim benefici possible amb uns terrenys els més barats possibles". Així, reclamen "propostes que persegueixin un canvi en el model de consum i de producció energètica, que avancin en la construcció d'un nou sistema, lluny de projectes especulatius".

Aquest canvi, diuen "passa necessàriament per modificar l'actual decret 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables o per derogar-lo i fer-ne un de nou" i afegeixen "volem un decret que tingui en compte el territori, el deixi ser part activa en les decisions i que protegeixi els terrenys agrícoles i els de valor natural i paisatgístic" i afegeixen que cal acompanyar-lo de l'aprovació d'un Pla Territorial Sectorial que faci una planificació específica en l'espai i una programació concreta en el temps. El Pla, a més, hauria de definir en positiu on s'han de situar les instal·lacions de captació energètica, els accessos, i les xarxes de transport i distribució.

També, proposen alternatives aprofitant espais i infraestructures ja existents, començant que tots els equipaments públics instal·lin plaques solars, així com l'obligatorietat per als edificis de nova construcció d'esdevenir energèticament autosuficients.

Pel que fa a infraestructures i espais ja existents, aposten per aprofitar autopistes, concretament al Penedès l'AP7 i l'AP2 –Alemanya està estudiant un projecte que planteja la semi cobertura d'alguns trams d'aquests tipus d'infraestructures– i també parcel·les de polígons industrials que no estan sent ocupats, així com les mateixes teulades de les empreses situades als grans polígons.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.