Vegueria del Penedès

MIRADA INDISCRETA

Obvietats…


Ferran Savall Vilanova i la Geltrú

24-10-2021 19:39

En dos indrets diferenciats i amb dues paperers de diferent model hi hem trobat aquest advertiment “Les papereres no són contenidors” i per tant no s’hi ha de posar les bosses de la brossa

Cartell a les papereres. Ferran Savall

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Hi ha obvietats que incomprensiblement sembla que cal que es recordin amb una certa assiduïtat.

Potser en ser obvi no caldria, però ja se sap que, a vegades, com més vegades es recordin les coses encara s’obliden amb massa freqüència.

En dos indrets diferenciats i amb dues paperers de diferent model hi hem trobat aquest advertiment “Les papereres no són contenidors” i per tant no s’hi ha de posar les bosses de la brossa.

Sembla fàcil d’entendre, oi?

La paperera és un objecte que pot tenir un ús privat o públic. Les d’ús públic les trobem a molts carrers, ocupen un lloc discret i fan la seva feina de manera eficient.

Models a dojo i evolució de disseny.

Penjades d’un fanal, amb una columna que l’aguanta a terra, de plàstic, de ferro, d’altres materials. Un catàleg extens

També cal dir que són moltes vegades objectes de l’ incivisme i fins i tot en alguns moments d’arma llancívola quan algues bandes de torrats i afectats per l‘alcohol se les llences pel cap. I també en ocasions més patriòtiques també s’usen contra les forces de repressió (tot i que els contenidors són els preferits). I es dona el cas que el recompte de papereres destruïdes o cremades una nit de sant Joan pot arribar a xifres realment esfereïdores.
Pobre paperera!

Ah! i encara tenim la paperera de la història on hi podem trobar a Artur Mas (crec que de manera injusta i inútil) que hi va ser llençat per la CUP, però ben segur que hi trobaríem altres personatge i dirigents que ja han caducat o s’han pansit després d’una florida ràpida però efímera història.

I a la nostra ciutat parlar de la paperera no és només parlar del receptacle sinó també de l’antiga fàbrica de paper, la Paperera, que l’any 1924 va ser comprada per Josep Aloy i que li canvià el nom de La Papelera del Este de España pel de La Paperera Catalana que s’ha convertit en un magnífic receptacle de coneixement i formació. Això està bé, molt bé.

Retornem. Llençar la bossa de la brossa a la paperera no sembla normal oi?

Doncs en alguns llocs ho deu ser perquè els missatges reiterativament es van penjant cartells per recordar-ho.

O és que hi ha algun “brut” o “bruta” que no acaba d’entendre que una cosa és la paperera que serveix per desprendre’ns d’algun paper o coses més aviat petites, mocadors, petits plàstics, envasos menors i també bosses amb cagarades de gos o gossa (i aquí seria potser discutible si la merda ha d’anar a la paperera o al contenidor) que llencen alguns passejadors i passejadores de gossos i gosses, no els hi caldria fer-ho si sortissin de casa ja cagats.

Ara que estem en ple debat sobre la recollida de les escombraries que ja ha portat -veurem com acaba en que es pretén fer la recollida porta a porta- els subsegüents augments desmesurats de les taxes relacionades amb la recollida d’escombreries, ja veiem que hi ha qui ja ha trobat la solució: bossa de brossa a la paperera que hi ha una mica lluny de casa i santes pasqües. Això ja està resolt, per comptes de porta a porta ves que no ho facin de paperera a paperera...

El fenomen de llençar la bossa de brossa a la paperera es dóna en tots els indrets de la ciutat, potser caldria en alguns cas agrair-ho per no deixar-ho al costat de contenidor quan aquets està sobrepassat de bosses i altres coses...

No obstant pels veïns i veïnes que tenen la paperera al davant o al costat de casa la cosa costa de pair ja no es qüestió de la imatge que es dona que pot ferir la sensibilitat dels veïns, la pudor que a vegades fan les bosses pot acabar ferint els nassos i l’olfacte del veïns i veïnes.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.