Vegueria del Penedès

LLOGUEER

El sector immobiliari demana que els propietaris no hagin d'assumir un lloguer social sense cap compensació econòmica


ACN Barcelona

08-11-2021 11:15

Consideren que la situació de vulnerabilitat d'un llogater no és atribuïble a l'arrendador

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Mitja dotzena d'entitats del sector immobiliari com col·legis d'API i d'administracions de finques han reclamat aquest dilluns que en la proposició de Llei d'ampliació de les mesures urgents per fer front a l'emergència habitacional, que actualment es troba en fase de tramitació al Parlament, no s'obligui a acceptar un lloguer social sense cap compensació econòmica. En un comunicat, assenyalen que la situació de vulnerabilitat d'una família "no és atribuïble al propietari de l'habitatge de lloguer" i afirma que correspon a les administracions "facilitar i garantir a tota la població el dret a l'accés a les necessitats bàsiques".

A banda, el comunicat afegeix que "no existeix cap precedent en tot Europa" on s'estableixi que el propietari hagi d'assumir de forma obligatòria una renda de lloguer social que oscil·la entre els 30 i 80 euros mensuals, segons els seus càlculs.

Amb tot, les entitats celebren que un dels grups parlamentaris hagi demanat que es compensi els propietaris que hagin d'acceptar un lloguer social tot i que ho veuen "insuficient". "Com venim constatant i hem advertit, totes aquestes mesures provoquen la reducció de l'oferta de lloguer d'habitatges, i a més, desincentiven el manteniment i la rehabilitació física i energètica dels immobles", insisteixen.

El comunicat està subscrit per l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya, el Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona i Província; el Consell de Col·legis d'Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya, l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis de Catalunya; la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona-Lleida; el Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona-Lleida i el Consell de Col·legis d'Administradors de Finques de Catalunya.

Les set associacions sostenen que l'obligació de mantenir un lloguer social a les famílies vulnerable hauria de ser "excepcional i provisional" i lamenta que en la proposició de llei s'estableixi com una mesura que es pugui allargar entre 10 i 14 anys, en funció de si l'arrendador és una persona física o jurídica.

D'altra banda, lamenten que no s'hagi revisat el concepte de "gran tenidor". "Una persona amb 10-15 habitatges en propietat no té perquè suportar unes obligacions superiors al que en té 1 o 9", subratllen.

Per últim, els col·legis i associacions professionals també es refereixen a l'ocupació, que la defineixen com una problemàtica "especialment greu", i subratllen que la lesgilació "no pot justificar ni emparar l'ocupació il·legítima d'un habitatge".

"En la proposició de llei s’obliga a oferir i facilitar un lloguer social a les persones que han ocupat una propietat privada de forma il·legítima. Aquesta situació, a més d'emparar una legalitat, provocarà un creixement encara més exponencial de les ocupacions", finalitzen.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.