PUBLICITAT
CURSOS, TALLERS
PUBLICITAT
PROGRAMA
9:45 – 10:00 hores: Benvinguda als assistents
Presidenta Associació de Celíacs de Catalunya, Sra. Olga Cuesta
President del Gremi d’Hostaleria de Sitges Joan Antón Matas
Regidora de l’Ajuntament de Sitges
10:00 – 11:015 hores: Introducció a la Celiaquia: Dieta sense gluten i bones pràctiques a la cuina - Associació Celíacs de Catalunya
Celiaquia:
Què és? – Tipus de celiaquia – Símptomes i signes
Restauració Sense Gluten:
Legislació - Manipulació d’aliments i Contaminació encreuada
Protocols per assegurar la seguretat alimentària en productes sense gluten
Declaració d’Al·lèrgens: un requisit indispensable
11:15 – 11:30 hores: Pausa Cafè
11:30 a 12:45 hores: ShowCooking en directe
Cuina: per Carlos Milán d’Alatria Sin Gluten - xef amb més de 15 anys d’ experiència a les cuines de restauradors de primera línia, com Carme Ruscalleda o Martín Berasategui.
12:45 a 13:00 hores: Torn de preguntes i clausura de la Jornada
La situació del mercat sense gluten al nostre país ha variat substancialment en aquests darrers anys en què a l’1% de la població, que les estadístiques ens diuen és celíaca, hem de sumar-li el 6% de persones sensibles al gluten. És a dir, el 7% de la població catalana menja sense gluten per prescripció mèdica
Aquestes dades ens permeten entendre que Espanya sigui en l’actualitat el tercer país del món en llançament de productes sense gluten i que només en els darrers 4 anys, el nombre de referències aptes per a celíacs hagi passat de 280 a 1.500, amb un creixement anual sostingut d’un 28% des del 2008, pel que els fabricants i distribuïdors han vist en el mercat sense gluten una oportunitat d’atreure a un col·lectiu durant massa temps privat de productes de qualitat a preus de mercat. Nestlé, Gallo, Cacaolat o Aneto, entre d’altres, són clars exemples d’empreses que han apostat per la fabricació de productes sense gluten, i que continuen treballant a llençar noves referències amb què atreure el nostre consumidor.
Però... què ha passat en tot aquest temps amb els restaurants? . Malgrat que aquesta ha estat una de les reivindicacions de la Associació de Celíacs de Catalunya al llarg dels darrers anys, només el 3% dels establiments alimentaris catalans ofereixen en l’actualitat plats aptes per a celíacs, el que dificulta molt que el col·lectiu pugui gaudir d’un bon àpat fóra de casa amb total seguretat i confiança. I si ja és difícil en les grans ciutats, encara ho és més en moltes poblacions d’arreu del país en què no hi ha cap establiment acreditat.
Per millorar aquesta situació, els presidents de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria i Restauració – FIHR, a la que pertany el Gremi d’Hostaleria de Sitges i de l’Associació Celíacs de Catalunya, Pere Santos i Olga Cuesta, acaben de signar un acord de col·laboració pel qual ambdues entitats treballaran plegades per assegurar l’increment del nombre d’establiments aptes per a celíacs, així com l’estricte coneixement dels protocols de seguretat alimentària en la restauració sense gluten.
Es per això que el proper 29 de febrer tindrà lloc a l’Escola d’Hostaleria una Jornada Formativa organitzada per la Associació de Celíacs i El Gremi d’Hostaleria de Sitges a la que assistiran els responsables de cuina de les empreses agremiades que vulguin assolir el segell de Restaurant sense Gluten.
A Eix Diari creiem que un periodisme de proximitat, independent i sense pressions és més necessari que mai. La nostra feina és explicar el que passa al teu voltant amb rigor i compromís, però només és possible amb el suport dels nostres lectors.
Si valores la nostra feina i vols que continuem oferint informació lliure i plural per a tot el territori, fes-te subscriptor avui. El teu suport fa la diferència.
Però si ara no et pots subscriure i vols seguir al dia de les notícies més importants, uneix-te als nostres canals de:
PUBLICITAT
Vilanova i la Geltrú | 20-12-2025 fins 31-01-2026
PUBLICITAT