DIARI INDEPENDENT DEL GRAN PENEDÈS

CONFERÈNCIES, COL.LOQUIS

Presentació del llibre "Raïm. Les principals varietats catalanes: història, cultiu i vins"


La presentació anirà a càrrec de Jaume Gramona, president de Caves Gramona. També intervindran Jordi Sala, director de la ICEA, que obrirà l’acte i Salvador Puig, director general de l’INCAVI, que el clourà. En representació dels responsables de l’obra parlaran Josep Maria Puiggròs, coordinador de la secció de viticultura de la ICEA, i Xavier Fornos, director de VINSEUM.

Informació de l'acte

Ramon Nadal hi participarà en representació d’Edicions i propostes culturals Andana, empresa que s’ha fet càrrec de la edició del llibre. Raïms ha comptat amb la col·laboració de l’INCAVI i de l’empresa Rius&Rius, consultoria vitivinícola integral.

Raïms, que ha estat coordinat per Josep Maria Puiggròs, Xavier Fornos i Jordina Escala, és un treball col·lectiu fet per sis especialistes procedents de diferents àmbits relacionats amb la viticultura i la enologia: Agustí Villarroya, Montserrat Nadal, Josep M. Puiggròs, Lluís Giralt, Joan Rovira i Carme Domingo. De la suma dels seus coneixements n’ha resultat aquest manual, que tracta d’una manera molt completa un dels cultius més representatius de la Mediterrània. Existeixen altres publicacions que tracten l’ampelografia, la viticultura o l’enologia des d’un punt de vista tècnic. No és, però, gaire freqüent que, com en aquest cas, s’hi incorporin també elements d’història i cultura. En aquest sentit, han estat clau per a la construcció del discurs històric de les dotze varietats que aquí són protagonistes el conjunt de quinze mil fitxes manuscrites, que avui es guarden al Centre de Documentació de VINSEUM, recopilades al seu moment pel doctor Emili Giralt i Raventós, erudit, mestre i acadèmic d’obligada referència en el camp de la història agrària dels Països Catalans.

Les dotze varietats que inclou aquest manual són les autòctones, aquelles que tradicionalment s’han cultivat a Catalunya: carinyena, garnatxa, macabeu, malvasia de Sitges, monastrell, moscatell, parellada, picapoll, sumoll, trepat, ull de llebre i xarel·lo. El llibre, que s’adreça a pagesos, elaboradors, tècnics del sector vitivinícola i, sobretot, a tots aquells amants del vi i consumidors que vulguin saber alguna cosa més dels raïms i vins del nostre país, el podreu trobar en breu a les llibreries.

A Eix Diari creiem que un periodisme de proximitat, independent i sense pressions és més necessari que mai. La nostra feina és explicar el que passa al teu voltant amb rigor i compromís, però només és possible amb el suport dels nostres lectors.

Si valores la nostra feina i vols que continuem oferint informació lliure i plural per a tot el territori, fes-te subscriptor avui. El teu suport fa la diferència.


Subscriu-te ara!


Però si ara no et pots subscriure i vols seguir al dia de les notícies més importants, uneix-te als nostres canals de:


WhatsApp! Telegram!

Avui al Penedès

Vilafranca del Penedès | 23-12-2025

SOC. Ser diferent no és un problema, és un regal

Avinyonet del Penedès | 21-12-2025 fins 04-01-2026

Pessebre Vivent Parlat de Les Gunyoles

La Llacuna | 20-12-2025 fins 27-12-2025

Pessebre Vivent La Llacuna

Vilanova i la Geltrú | 20-12-2025 fins 31-01-2026

Els poblats ferroviaris, la vida al voltant del tren

Sitges | 20-12-2025 fins 18-01-2026

Vent de fora

Sant Pere de Ribes | 18-12-2025 fins 30-01-2026

Ser Dona Migrant

Barcelona | 16-12-2025 fins 02-01-2026

Diciembre contemporáneo

Sitges | 15-12-2025 fins 03-01-2026

Un poema per Nadal

El Vendrell | 12-12-2025 fins 31-01-2026

La ceramista Raquel Navarro presenta “Sinergies”

Vilafranca del Penedès | 06-12-2025 fins 11-01-2026

Exposició de Pessebres

Santa Margarida i els Monjos | 05-12-2025 fins 28-12-2025

Corretions

Vilanova i la Geltrú | 04-12-2025 fins 31-01-2026

Visites inesperades

Vilafranca del Penedès | 22-11-2025 fins 02-01-2026

GLOPS Biennal d’Art Jove

Vilanova i la Geltrú | 27-09-2025 fins 30-12-2025

Els anys 70
Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.