Vegueria del Penedès

POLÍTICA MUNICIPAL

El PSC impedeix la bonificació d’impostos a Vilanova i la Geltrú


ERC Vilanova Vilanova i la Geltrú

18-10-2022 13:44

Els republicans sempre hem apostat per una fiscalitat justa i una redistribució equitativa de la riquesa

Eix

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El Govern de Vilanova i la Geltrú ha portat en el ple extraordinari celebrat ahir a les  17h, un punt per modificar les Ordenances Fiscals i l'Ordenança reguladora dels  Preus Públics municipals. Quan vam entrar a govern el 2018, vam  criticar que l’IBI era desmesurat i, per tant, quan ERC va entrar a govern, vam  convocar un ple extraordinari per rebaixar aquest impost. Des de llavors, l’hem  mantingut congelat aquests quatre anys que portem a govern.  

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú entén perfectament el context de crisi molt  complicada que estem vivint. La situació econòmica crítica, que es va originar amb el  COVID-19 i que s’ha vist incrementada amb l’escalada de preus, fruit de la invasió  d’Ucraïna per part de Rússia, està posant a les famílies i les empreses de la nostra  ciutat al límit. Davant les dificultats del moment que està passant Vilanova i la Geltrú,  hem plantejat una congelació de taxes i impostos i unes bonificacions que han estat  rebutjades pel PSC i la resta de partits de l’oposició.  

Estava previst que en el ple ordinari del 3 d’octubre, es portava per aprovar les  ordenances fiscals, però des de l’oposició ens van demanar més temps per treballar les conjuntament, i així ho vam fer. El Govern de la ciutat va endarrerir el ple i va  convocar un d’extraordinari, després de mantenir converses amb els diferents grups  polítics i agents socials i econòmics de la ciutat. La proposta de taxes i ordenances  fiscals era fruit de les diferents aportacions que van arribar al govern de la ciutat i d’un  treball transversal en perspectiva de gènere.  

L’Ajuntament defensa i vol garantir el compliment dels Objectius de Desenvolupament  Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030. És per això que les ordenances anaven en  coherència amb aquests i es recollien les demandes que els tècnics consideraven  oportunes tenint en compte, que la situació financera de l’Ajuntament també es troba  en una situació crítica:  

∙ Es proposaven una bonificació de l’IBI al 50% durant 5 anys per aquelles  famílies que instal·lessin plaques solars. Era una mesura per impulsar el canvi  a les energies renovables i ara no serà possible. 

∙ Es proposava una rebaixa del 30% del preu de la zona blava als residents de  Vilanova i la Geltrú i ara no serà possible. Els residents de Vilanova i la Geltrú  pagaran molt més de la zona blava pel vot contrari de l’oposició. 

∙ Es proposava reconèixer el segell “Biosphere” de les empreses per reduir la  seva taxa d’escombraries amb una bonificació del 50% i, per tant, el rebut  d’aquests comerços es reduiria a la meitat. Tenir aquest segell implica unes  auditories anuals i unes bones pràctiques en matèria de sostenibilitat. Ara no  serà possible tot i que era una mesura que provenia del mateix sector. 

∙ Alhora, també proposàvem un nou redactat i revisió de les ordenances en  perspectiva de gènere. 

En situacions crítiques, i en allò que suposa un bé comú per a tota Vilanova i la Geltrú,  considerem que és significativament important fer política, però mai partidisme. Amb la desestimació de les ordenances fiscals, qui hi perd són les veïnes i veïns de la  ciutat i per tant, qui hi perd és Vilanova i la Geltrú. Lamentem profundament que es  desestimés el punt que el Govern de la ciutat va proposar i sense exposar cap  argument que justifiqui el vot contrari.  

De fet, el PSC va afirmar que votaria a favor de les ordenances si el Govern torna a  presentar el mateix punt en el pròxim ple de novembre. Malauradament, però, les  bonificacions a l’IBI i la taxa d’escombraries no es podran tirar endavant donat que,  per calendari, i com l’oposició sap perfectament, l’Ajuntament ja no té temps per poder  aprovar-ho. 

El no a les ordenances fiscals del PSC i la resta de partits de l’oposició, és un no  partidista on hi perden les veïnes i veïns de Vilanova i la Geltrú i, on hi perden les  empreses de la ciutat. Cal defensar la protecció al medi ambient i, això implica aprovar  unes ordenances en concordança. Tot i haver endarrerit el ple per donar més temps  al consens, no hi ha hagut voluntat d’entesa i les bonificacions no es podran dur a  terme. Amb el no d’ahir del PSC, hi perd Vilanova i la Geltrú.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.