PUBLICITAT
NOTA DE PREMSA
14-12-2004 10:51
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Lestudi, que ha estat editat per leditorial Mediterrània sota el títol Les altres religions. Minories religioses a Catalunya, va ser promogut inicialment per lantic titular dAfers Religiosos, Ignasi García-Clavel. Lactual directora general, Montserrat Coll, també ho considerà un projecte imprescindible per donar a conèixer labast de la diversitat religiosa a Catalunya i li donà limpuls final.
Lestudi és el resultat de quatre anys dinvestigació, entre el març del 2001 i lestiu del 2004, sota la direcció del catedràtic i especialista en sociologia de la religió, Joan Estruch, i la participació de Joan Gómez, Maria del Mar Griera i Agustí Iglesias, tots tres membres de lISOR. Aquest mapa religiós català és, de fet, una antiga aspiració daquest equip, que ja havia elaborat el 1999 el mapa religiós de la ciutat de Barcelona per encàrrec de lAjuntament.
Durant aquests anys, els quatre autors de la recerca han realitzat centenars dentrevistes i visites per tot el país, amb la pretensió de retratar de manera exhaustiva i rigorosa les tradicions religioses existents avui a Catalunya, amb lúnica excepció de lEsglésia catòlica. La limitació de lobjecte destudi a les minories es deu tant a la necessitat de coneixement sobre un camp que creix molt ràpidament i sobre el qual no hi havia informació sistematitzada, com a la intenció de treure de lanonimat moltes entitats desconegudes o malconegudes fins al moment.
Lantic monopoli religiós de lEsglésia catòlica deixa pas a lexistència de moltes tradicions religioses, amb menor pes però la mateixa legitimitat. Aquesta gran diversitat de religions sha classificat de la següent manera: judaisme, cristianisme ortodox, protestantisme, els adventistes, els mormons, els testimonis de Jehovà, islam, els baháís, hinduisme, els sikhs, budisme i taoisme. Lestesa implantació de les Esglésies evangèliques o dels testimonis de Jehovà posa de relleu, per exemple, que la seva presència a la societat és més significativa que el ressò mediàtic que obtenen.
La normalització daquestes religions passa necessàriament pel seu gradual reconeixement des de tots els àmbits, de manera que no es vegin marginades pel fet de ser minoritàries. Amb tot, és evident que la desproporció entre aquestes tradicions i el catolicisme és immensa, però lestudi pretén precisament posar lèmfasi en la novetat i en el creixent abast de la diversitat religiosa.
PUBLICITAT
PUBLICITAT