NOTA DE PREMSA
14-12-2004 10:52
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Les Esglésies evangèliques, la minoria amb més centres
Les tres tradicions religioses amb més llocs de culte són les Esglésies evangèliques (o protestantisme), les comunitats islàmiques i els testimonis de Jehovà. És oportú assenyalar que el protestantisme és la tradició més nombrosa, tot i que està formada per un gran nombre dEsglésies diferents i independents entre elles. Aquest fet contrasta amb els testimonis cristians de Jehovà, que disposen duna única organització que agrupa tots els Salons del Regne. Aquesta unitat és el que ha permès la seva implantació a pràcticament totes les comarques, la qual cosa no assoleix cap altra religió de les estudiades. Pel que fa a lislam, lestudi conclou que durant el darrer decenni ha aparegut una dotzena de nous oratoris islàmics cada lany, de manera que els musulmans disposen de lloc de culte en més de cent municipis de Catalunya.
Entre les causes daquest creixement hi ha sens dubte el fenomen de la immigració, un fet que sobretot ha fet augmentar el nombre i dimensió de les Esglésies evangèliques, dels oratoris islàmics, de les Esglésies ortodoxes i de les comunitats jueves i sikhs. En segon lloc, les conversions també han estat un factor important, sobretot en les Esglésies derivades de la Reforma protestant (evangèlics, testimonis de Jehovà, adventistes i mormons) i en els baháís.
Una de les qüestions que revela lestudi és la gran acceptació de lhinduisme, el budisme i el taoisme que, tot i això, encara no registren un augment considerable de centres. Amb tot, molts catalans shi senten atrets, encara que pocs es consideren seguidors daquestes religions.
El fals conflicte entre religions
Lestudi deixa clar que a Catalunya no hi ha conflicte entre religions, sense que això vulgui dir que les entitats duna mateixa religió mantinguin sempre bones relacions.
Lestudi constata que, en molts casos, la comunitat religiosa esdevé el punt de referència principal per a limmigrant, acomplint més funcions que lestrictament espiritual (social, cultural, laboral, lúdica, emocional, etc.). I daltra banda, posa en evidència el fet revelador que la immigració no només ha comportat la creació de noves entitats que agrupen estrangers, sinó també el creixement de centres preexistents on conflueixen fidels autòctons i immigrats.
Joan Estruch i Gibert (Barcelona, 1943). Catedràtic de Sociologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Director del centre dInvestigacions en Sociologia de la Religió (ISOR), que fundà el 1974 i des del qual ha estudiat aspectes molt diversos dels fenòmens religiosos. Membre numerari de lInstitut dEstudis Catalans. Ha escrit i traduït diversos llibres, capítols de llibres i més de cent articles en els àmbits de la sociologia i de la religió.
DESCRIPCIÓ MINORIES RELIGIOSES DE CATALUNYA
Judaisme. Dues comunitats, a làrea barcelonina, una antiga, que aplega prop de la meitat dels jueus catalans, dorientació ortodoxa, i laltra més recent i més petita, dorientació reformista. Majoria de jueus sefardites; però hi ha també asquenasites.
Cristianisme ortodox. Tres grans grups: una antiga colònia grega, un grup autòcton que ha maldat per crear una comunitat ortodoxa catalana, i laparició recent de grups vinculats a la immigració del països de lEuropa oriental (romanesos, búlgars, russos i ucraïnesos). Presència sobretot a Barcelona i a les comarques gironines. Cal esmentar lexistència duna comunitat copta (egipcis) a la comarca de la Segarra.
Protestantisme. Món caracteritzat per una extraordinària diversitat. Presència de la majoria de les denominacions reformades o evangèliques: baptistes, germans, presbiterians i metodistes, anglicans, etc., i, sobretot, Esglésies dorientació pentecostal. Les més antigues, amb implantació al país des de fa més de cent anys. En el moment actual, preponderància de les Esglésies pentecostals i independents (amb especial menció de les Esglésies de Filadèlfia entre la població gitana); impacte de la immigració (americana, asiàtica i africana) en les antigues comunitats, i constitució dEsglésies noves (filipines, xineses, nigerianes, etc.)
Adventistes, mormons, i testimonis de Jehovà. Orígens comuns en els moviments millenaristes nord-americans de començaments del segle XIX; però avui són tres organitzacions totalment diferenciades. Els adventistes, presents des de fa cents anys, amb una dotzena desglésies. La implantació dels mormons es produeix a la segona meitat del segle XX. Els testimonis de Jehovà són el grup més nombrós, amb congregacions disseminades per tot el territori.
Islam. Presència recent, però amb un creixement espectacular com a conseqüència de la immigració. Comunitats distribuïdes per tot el país, amb uns cent quaranta oratoris en total (gairebé tots pertanyents a lislam sunnita). Cal destacar les precàries condicions dexistència de la majoria. Els més nombrosos són els musulmans dorigen magribí, però hi ha igualment grups importants de subsaharians (al voltant de Girona) i de pakistanesos (al Barcelonès). En alguns oratoris islàmics també shi duen a terme pràctiques sufís. Tanmateix, també existeixen tres centres sufís, que apleguen bàsicament autòctons convertits a lislam o que simpatitzen amb aquest corrent despiritualitat.
Baháís. Moviment nascut al segle XIX a lIran, ha conegut una notable expansió en tot el món occidental, i té des de fa cinquanta anys una presència reduïda a Catalunya. Es tracta, però, de comunitats bàsicament integrades per gent del país.
Sikhs. Trobem associacions sikhs a la comarca de la Garrotxa i també a làrea barcelonina, en la qual hi ha dos gurdwares o temples sikhs. Gairebé tots els fidels són originaris del Panjab indi.
Hinduisme, budisme, taoisme. Fins aquí, totes les tradicions esmentades tenen, malgrat les enormes diferències entre les unes i les altres, un tronc comú: són religions monoteistes, religions revelades. El món de lÍndia i de lExtrem Orient és radicalment diferent, fins a lextrem que la mateixa paraula religió té unes altres connotacions, i és sovint un concepte que des dOccident imposem a aquestes cultures. Tot i així, trobem una presència daquestes tradicions a Catalunya, per la confluència de quatre factors bàsics:
- la fascinació per lespiritualitat oriental, que a partir dels anys setanta porta alguns catalans a cercar orientació en els ensenyaments dalgun mestre (guru o lama), en viatges i visites a ashrams i monestirs.
- larribada a països occidentals dalguns daquests mestres espirituals, amb la creació de grups de seguidors i, sovint, amb una certa adaptació de molts elements tradicionals per tal que esdevinguin més fàcilment comprensibles des dels nostres esquemes culturals.
- la pràctica de determinades tècniques de meditació (ioga, zen, etc.) i linterès per certes pràctiques (medicines alternatives, arts marcials, etc.), porta alguns a voler descobrir el rerafons religiós de tots aquests exercicis.
PUBLICITAT
PUBLICITAT