Vegueria del Penedès

REFORMA LABORAL

Crear ocupació de qualitat amb drets és possible!


Albert Rodríguez Mihí Vilanova i la Geltrú

10-01-2023 Última revisió: 11-01-2023 9:20

Valoració d’un any d’entrada en vigor de la Reforma Laboral

Albert Rodríguez Mihí. Eix

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Necessitarem més temps i recorregut per valorar l’impacte de la Reforma laboral, però des de CCOO fem una interpretació positiva sobre les constatacions del creixement de la contractació indefinida, la forta caiguda de la temporal i el fre en el seu abús, que era norma habitual i disfuncional comportament del nostre mercat de treball de les últimes dècades.

Al Garraf La contractació indefinida ha crescut prop d’un 225% si ho comparem amb les dades de l’any passat i la contractació temporal s’ha reduït quasi un 30%. La mitjana de persones afiliades a la Seguretat Social ha arribat a xifres record en la seva modalitat indefinida i a jornada completa. L'atur, tot i que les dades continuen sent altes, també s'ha reduït de forma substancial respecte l'any passat. La comarca continua patint un atur feminitzat, la taxa d'atur femení és del 13,85% i l'atur masculí és del 10,11%, concentrat en la majoria en el sector serveis que acumula el 75% de tots els aturats de la comarca. Els homes i les dones han millorat substancialment en termes d’estabilitat, menys parcialitat, més contractació indefinida i més ocupació a jornada completa, però elles ho fan sempre a un ritme inferior al dels homes ja que el punt de partida és diferent, suportant  majoritàriament la inestabilitat laboral o la parcialitat no volguda. El cas dels fixes discontinus tot i créixer en nombre, continua sent una modalitat força reduïda i present en els mateixos sectors on ja hi era tradicionalment (hostaleria i l’educació).

La negociació col·lectiva al recuperar la ultraactivitat dels convenis col·lectius ha facilitat el desenvolupament de continguts i condicions salaris i afrontar-la amb més garanties i estabilitat on l’element central de conflicte continuen sent les clàusules de revisió salarial, en un context molt difícil i complex.

S’ha facilitat la recuperació de la creació d’ocupació i s’ha evitat la destrucció de milions de llocs de treball (a l’anterior crisi de 2008 la recepta va ser protegir els beneficis per sobre del factor treball) i la reducció d’algunes bretxes de desigualtat més habituals.

Les dades avui, desmunten alguns dels grans dogmes neoliberals que afirmaven que pujar el salari mínim o legislar afavorint la contractació estable significaria una devaluació del creixement econòmic o un increment exponencial de l’atur.

Estem davant d’un bon acord, que no esgota les reivindicacions sindicals. Hem de seguir disputant la recuperació salarial començant pel SMI, què és la millor garantia per mantenir el creixement i recuperar la cohesió social. Reclamem que les 7722 persones registrades a l’atur al Garraf necessiten de polítiques públiques amb recursos. Aprofitar els fons extraordinaris Next Generation per donar estabilitat i horitzó al teixit productiu, re industrialitzar, activar inversions, ampliar l’escut social i continuar millorant la qualitat del treball a través de polítiques actives d’ocupació que aprofundeixin la idea de la plena ocupació i la formació al llarg de la vida, tot incorporant més acompanyament, orientació i formació professional per encaixar oferta i demanda. Volem seguir negociant sobre les causes i cost dels acomiadaments i posar solucions a allò que destaquen diferents informes d’Inspecció de Treball, l’alt nivell de contractes temporals que superen el màxim de durada legal, la contractació irregular de fixos discontinus o el caràcter estructural de llocs de treball amb contractació temporal. I per últim, urgeix seguir avançant en polítiques d’igualtat per superar la bretxa de gènere acordant les condicions de transparència retributiva, que continuen sent una xacra del nostre model productiu i continua menystenint al 50% de la força de treball.

En definitiva, el resultat de la Reforma Laboral ha estat positiu en termes econòmics, socials i polítics. Ha estat una molt bona eina per combatre la lògica i cultura instal·lada de la precarietat, inestabilitat i baixos salaris i reforça el diàleg social en termes d’acords de mirada llarga amb el concurs actiu dels agents socials i econòmics, com a mètode que demostra la utilitat i eficiència per als treballadors i treballadors i per a l’economia inclusiva i sostenible que necessitem en el futur immediat.

Albert Rodríguez Mihí
Coordinador de  CCOO Garraf

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.