Vegueria del Penedès

CANVI CLIMÀTIC

Hivern excepcionalment càlid


Redacció Barcelona

04-03-2024 18:36

Més de la meitat del territori ha tingut anomalies superiors a +2°C

Hivern excepcionalment càlid. Generalitat de Catalunya

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Catalunya ha viscut un dels hiverns més càlids des que hi ha registres. Segons el Meteocat, l’hivern ha estat excepcionalment càlid amb una temperatura mitjana superior a la del període de referència 1991-2020. A més, la temperatura mitjana d’aquest hivern ha estat excepcional a les dues sèries més longeves de Catalunya: a l’Observatori de l’Ebre, amb registres des de l’hivern de 1905-1906, ha estat de 13 °C, superior a l’anterior rècord, de 12,5 °C el 2015-2016. A l’Observatori Fabra, amb dades des de l’hivern de 1913-1914, la temperatura mitjana ha estat de 12,2 °C, per sobre de l’anterior rècord, 11,5 °C, de l’hivern 2015-2016.

D’altra banda, enguany més de la meitat del territori ha tingut anomalies superiors a +2°C, valors que s’han disparat al voltant de +3 °C al Pirineu, Prepirineu i serralada prelitoral, a causa de les freqüents situacions d’inversió tèrmica.

A més, a cinc sèries que disposen de dades des de 1950, aquest hivern ha estat també el més càlid: Figueres-Cabanes (Alt Empordà), Igualada-Òdena (Anoia) i Caldes de Montbui, Granollers i Turó de l’Home-Puig Sesolles (Vallès Oriental).

A altres sèries, malgrat no ser rècord, l’hivern de 2023-2024 se situa en les primeres posicions del rànquing: ha estat el segon més càlid a Tivissa i Flix-Vinebre (Ribera d’Ebre), el Pont de Suert (Alta Ribagorça) i Vic (Osona), on ha estat igualat amb el del 2019-2020, i el tercer a Artés (Bages), Girona (Gironès) i Nerets-Tremp (Pallars Jussà).

Durant els tres mesos de l’hivern la temperatura s’ha mantingut, en general, per sobre dels valors mitjans i s’han assolit rècords de temperatura elevada per l’època de l’any durant alguns episodis. Destaca, per exemple, el dia 22 de desembre, quan la temperatura màxima va superar els 20°C a bona part del litoral i prelitoral i en alguns punts de Ponent.

El febrer va resultar el més càlid enregistrat a més d'un 20% de les estacions de la xarxa, situades a l'Empordà i a diversos sectors del prelitoral, del litoral Central i també en algunes valls del Pirineu i Prepirineu. 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.