Vegueria del Penedès

DIA INTERNACIONAL DE LES DONES

8 de març: La cultura per la igualtat


Jordi Lleó Vilanova i la Geltrú

07-03-2024 15:36

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú engega la campanya Quotidianament valentes en el marc del 8 de març i els Punt Lila tindran més complicitat de les entitats i aniran més enllà de l’àmbit de la violència en context l’oci

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El 8 de març s'ha convertit en un símbol per a les dones dels cinc continents. El dia de la dona és un dia en què es recorda la lluita per la llibertat, igualtat, justícia i pau social. Per tal que les dones es reconeguin com a part de la vida pública i econòmica, així com per reivindicar la seva pertinença i protagonisme en una història hegemònica, la qual en multitud d'ocasions les ha obviat o oblidat.

En l'origen de la commemoració del 8 de març com a Dia Internacional de la Dona, tradicionalment s'han destacat diversos fets puntuals: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l'incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York, el dia 25 de març de 1911, on van morir unes 150 dones treballadores en aquesta fàbrica de camises.

D'aquesta experiència, Catalunya no en va quedar al marge. N'és un exemple la vaga que 3.500 treballadores del sector tèxtil d'Igualada van fer l'any 1881, en demanda de millors condicions de treball. Finalment, no és fins a 1975 que l'ONU va començar a celebrar aquest dia, tot i que no va ser fins dos anys més tard, el 1977 quan l'Assemblea General de les Nacions Unides, va proclamar aquest dia com el Dia Internacional de la Dona treballadora.

Des del març de 2008, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú disposa de l'Oficina Espai Equitat, ubicada a la planta baixa de l'edifici consistorial. Aquest servei té l'encàrrec del consistori d'impulsar les polítiques d'igualtat de gènere municipal amb l'objectiu promoure la igualtat de drets i oportunitats entre dones i homes a la ciutat. La regidora d'Igualtat, Feminisme i LGTBI, Teresa Llorens, indica que "aquest servei ha de marcar les pautes, però que l'important és que des de totes les àrees de l'Ajuntament s'incorpori aquesta mirada d'equitat de gènere".

Actualment, des de l'Espai d'Equitat es participa en el recurs formatiu de la Diputació de Barcelona per tal de fer el procés d'avaluació de l'actual i vigent Pla Municipal per l'Equitat de Gènere. Els objectius que té són: Eliminar les desigualtats de gènere en l'àmbit municipal en diferents àmbits, prevenir, detectar i abordar les discriminacions i violències per raó de gènere, i garantir la igualtat d'oportunitats entre homes i dones.

En aquest 2023, l'Espai d'Equitat de Vilanova i la Geltrú ha atès 330 dones (la majoria en la franja d'edat entre els 30 i els 60 anys). Han rebut suport psicològic 130 i 113 suport jurídic. Des d'aquesta secció de l'Ajuntament es donen diferents serveis. Una d'elles és l'Atenció Grupal: Dona, identitat i diversitat. És un espai de trobada i de creixement personal, per a cultivar les relacions entre dones de la ciutat de diferents orígens i edats, i anar creant vincles oblidant prejudicis, amb la intenció de conèixer millora l'altra, augmentar les conductes empàtiques, afavorir l'aprenentatge interpersonal, l'autoavaluació, el suport i l'acceptació mútua. Actualment hi participen 15 dones.

També s'impulsa el taller de teatre social per a dones amb inquietuds per treballar temàtiques relacionades amb el gènere, la igualtat i contra la violència de gènere, amb l'objectiu de facilitar un espai grupal amb projecció comunitària, on potenciar l'apoderament de les dones a través de tècniques escèniques, corporals i d'expressió artística, des d'una mirada de gènere. Actualment hi participen 17 dones.

L'Espai d'Equitat coordina el Paternatge Responsable, taller de teatre social per a dones amb inquietuds per treballar temàtiques relacionades amb el gènere, la igualtat i contra la violència de gènere, amb l'objectiu de facilitar un espai grupal amb projecció comunitària, on potenciar l'apoderament de les dones a través de tècniques escèniques, corporals i d'expressió artística, des d'una mirada de gènere. Ara hi participen 17 dones.

Com a actuacions comunitàries, l'Espai d'Equitat ofereix el servei CuraVila, un servei municipal de cangur universal i gratuït que ofereix atenció i cura a infants de 3 a 12 anys facilitant la conciliació de la vida personal, familiar i laboral de la ciutadania. L'any 2023, han estat beneficiàries del programa un total de 243 famílies, de les quals, 126 són famílies amb prioritat i, concretament, han fet ús del servei 306 infants.

En matèria de sensibilització, des del Servei de Convivència i Mediació es col·labora en el Programa d'Animació Educativa oferint tallers amb l'objectiu de promoure la reflexió o formació al voltant de l'equitat com a valor imprescindible per a la convivència, posant especial atenció en diferents temàtiques: prejudicis, discriminació, civisme, mediació, estereotips sexuals i de gènere, violència masclista, diversitat d'origen, cultural o de creences, a tots els centres educatius de la ciutat de primària i secundària. L'any 2023 es van realitzar un total de 79 tallers.

Punt Lila

El Punt Lila és un servei municipal de sensibilització i atenció a les violències masclistes o lgbtifòbiques que es puguin produir durant un esdeveniment d'oci nocturn a Vilanova i la Geltrú. El servei coordinat des de la Regidoria de Convivència i Equitat disposa d'un equip especialitzat format per professionals en atenció psicològica i agents de convivència. La regidora d'Igualtat, Feminisme i LGTBI, Teresa Llorens, avança que "fins ara els Punts Lila estan molt relacionats amb violència i a l'àmbit de l'oci. Li volem donar un tomb. Pensem que aquesta violència pot aparèixer en qualsevol àmbit de la vida quotidiana on es manifesta el masclisme. Per tant, pensem a establir una xarxa de punts liles. Això passa pels equipaments municipals però també pels comerços".

Actualment, no hi ha cap normativa ni ordenança municipal que reguli la implantació de punts liles. L'Ajuntament gestiona aquests punts i contracta les empreses que acaben oferint el servei als diferents actes on s'implanten. "Parlem de replantejar els punts, liles. Les entitats haurien de tenir un altre paper. L'acció demana tenir protocols establerts i formació i no tant espais apartats en carpes", diu Teresa Llorens.
Àmbit específic de Convivència i Equitat dins la convocatòria anual de subvencions adreçades a entitats de l'Ajuntament. El 2023 es van subvencionar 13 projectes d'entitats diverses de la ciutat.

Posicionament del Ple Municipal

El Ple municipal de març, celebrat dilluns passat, va contenir el posicionament del Consistori a favor de diverses reivindicacions que centren l'actualitat, per diferents causes. D'una banda, en el marc de la commemoració del 8 de març, el conjunt del plenari ha aprovat la Declaració institucional del Dia Internacional de les Dones. El text, proposat per la Generalitat de Catalunya, reivindica que els drets socials, polítics i econòmics de les dones són innegociables, i se centra específicament en els drets sexuals i reproductius. "El dret al propi cos és el més essencial de tots –afirma la declaració-. Tant és així, que el control sobre els nostres cossos i la nostra sexualitat ha estat i encara és un dels principals instruments del patriarcat per sotmetre les dones".

D'altra banda, també s'hi reivindiquen els avenços assolits gràcies a la lluita feminista i s'hi manifesta el compromís de no fer "ni un pas enrere davant les amenaces de l'extrema dreta". Aquesta declaració es llegirà públicament aquest divendres a les 12 h a la plaça de la Vila, en l'acte institucional que organitza l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Campanya "Quotidianament valentes"

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú aprofita el marc del Dia Internacional de les Dones per engegar la campanya "Quotidianament valentes", per reivindicar les dones que han estat invisibilitzades o silenciades al llarg dels anys a la nostra ciutat. El cicle, que s'iniciarà el dissabte 23 de març amb una taula rodona per donar a conèixer Francesca Cabrisses, que aquest mes de gener hauria fet cent anys. "Va ser una dona emprenedora a la ciutat, antifranquista, que va lluitar per defensar els valors de la igualtat, de la democràcia d'aquest país, que va posar en marxa una escola, l'escola Llebetx, i que va participar en la manifestació de les galledes el 1965 denunciant la falta d'aigua corrent per al funcionament de la vida quotidiana".

L'acte servirà per reivindicar la figura d'aquesta educadora i lluitadora pels drets socials, amb la participació de familiars, persones vinculades amb l'escola i amb el seu àmbit social. "Quotidianament valentes" també vol valorar dones que encara hi són, emprenedores a la ciutat els anys seixanta, que es posaven al capdavant d'empreses com una metal·lúrgia o una perfumeria. Així, es donarà a conèixer dones com Elisabet Valldosera, Anna Gil o Rosa M. Perelló.

El cicle acabarà l'any amb el paper que juguen les dones migrants als barris, tant les dels anys 50-60 com les de la nova onada migratòria. Com diu Teresa Llorens, "volem tornar a explicar la història de la nostra ciutat i la nostra societat partint d'una visió més àmplia, des del gènere". Aquest projecte s'ha treballat conjuntament des d'Igualtat i des de Memòria Històrica. És per això que les sessions també formaran part del banc oral de la memòria, "aquesta memòria oral que es va traspassant i que no volem que es perdi: la quotidianitat, els fets del dia a dia, que també tenen tant de valor com els grans fets". Durant les sessions també es farà un retrat de cada dona, ja que fins ara n'hi ha ben pocs dedicats a dones.

Aquest 8 de març es faran diversos actes a la ciutat, organitzats per biblioteques, centres cívics, museus o entitats com els Falcons, La Frontissa o Bullanga feminista. En aquest enllaç s'aglutinen tots els actes programats al voltant d'aquesta diada.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.