Vegueria del Penedès

DIA DE LA CLASSE TREBALLADORA

El sindicalisme reclama “menys jornada laboral i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M


ACN/ Pol Solà / Norma Vidal Barcelona

01-05-2024 18:20

La protesta de CCOO i UGT reivindica continuar amb les reformes progressistes per assolir “la plena ocupació”

La Intersindical reclama reduir la jornada laboral a 32 hores pel Primer de Maig: Cal canviar de model productiu

El sindicalisme reclama “menys jornada laboral i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M. ACN

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Milers de persones s’han manifestat aquest Primer de Maig pel centre de Barcelona convocades per CCOO i UGT sota el lema ‘Per la plena ocupació, menys jornada laboral i millors salaris’ La marxa està marcada per la campanya del 12-M, i de fet, els sindicats demanen aprofitar les eleccions per assolir un govern d’esquerres a Catalunya que pugui governar “amb solvència” i garanteixi la continuïtat de les mesures progressistes en marxa. A la mobilització hi han acudit polítics com el president i candidat d’ERC Pere Aragonès, el candidat socialista Salvador Illa, la candidata dels comuns, Jéssica Albiach, consellers com Roger Torrent i Ester Capella, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, o el diputat de Junts al Congrés, Eduard Pujol.

Durant la marxa, amb 5.000 manifestants segons la Guàrdia Urbana i 10.000 segons els sindicats, s’han sentit crits i càntics i s’han vist pancartes i cartells contra la precarietat laboral i a favor de la lluita obrera i de Palestina. Els manifestants han sortit de la plaça Urquinaona i han baixat per la Via Laietana fins a la plaça Antoni Maura, just davant de la seu de la patronal Foment del Treball, escurçant el tradicional recorregut a causa de les obres d’aquesta avinguda.

Des de l’escenari al final del recorregut, el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, i el d’UGT, Camil Ros, han fet una crida als treballadors catalans a votar formacions d’esquerres tant a les eleccions catalanes com europees i fer un cordó sanitari a l’extrema dreta, tant europea, com espanyola i catalana. “Allà on governa, com a Ripoll, es viu pitjor que abans”, ha dit Ros. En aquest sentit han alertat que cal combatre el “feixisme” amb “més democràcia, menys fronteres i més feminisme”.

S’han preguntat què hauria passat durant la crisi de la covid amb la compra centralitzada de vacunes o els ajuts Next Generation si al Parlament europeu haguessin estat majoria la dreta i la ultradreta.

Pel que fa a Catalunya, han apostat per la reindustrialització, com ha passat amb les noves inversions a Seat i a l’antiga Nissan, i per millorar les condicions dels treballadors. Així, consideren que l’atenció a les cures, a causa de l’envelliment de la població, és un dels pilars de l’estat del benestar que cal reforçar i que pot donar ocupació a molts treballadors. A més, les noves tecnologies i la intel·ligència artificial haurien de servir, segons Ros, per augmentar la productivitat i permetre reduir la jornada laboral, no pas per incrementar la precarietat.

Pacheco també ha reclamat més inversió pública en habitatge i acabar amb l’especulació i els pisos turístics, que dificulten l’accés a l’habitatge de la gent gran i els joves.

També s’han solidaritzat amb les víctimes de les guerres d’Ucraïna i Palestina, i han reclamat desistir de la política “bel·licista” que s’ha instal·lat a l’àmbit internacional.

Els líders dels dos sindicats majoritaris del país han reivindicar la seva funció. Han recordat que sumen uns 250.000 afiliats i 50.000 delegats sindicals i que en les eleccions sindicals han obtingut conjuntament un 75% dels vots. En aquest sentit han tret pit del “camí gradual” i les fites aconseguides en els últims temps, com l’augment dels contractes indefinits i del salari mínim interprofessional, la revalorització de les pensions o l’increment salarial per sobre de l’IPC. No obstant, asseguren que no deixaran de lluitar per incrementar el salari mínim a Catalunya fins a uns 1.400 euros, reduir la jornada laboral a 4 dies i 32 hores.

Ros ha dit que quan els diguin que alguna fita és impossible els recordaran això aconseguit fins ara, i ha reivindicat que el segon gran acord de la legislatura espanyola després de l’amnistia ha de ser el de la jornada laboral de 37,5 hores setmanals.

Ros també ha tingut un record pels treballadors accidentats i morts a la feina, i en especial per a la Núria, la cuinera de la presó de Mas d’Enric morta a mans d’un intern el març passat.

La Intersindical reclama reduir la jornada laboral a 32 hores 

La Intersindical s'ha manifestat aquest Primer de Maig amb la reducció de la jornada laboral a 32 hores com una de les principals reclamacions. "Cal canviar de model productiu (...) i posar al centre la vida de les persones", ha demanat Sergi Perelló, secretari general de l'Intersindical, en declaracions a l'ACN. En plena campanya electoral, Perelló ha aprofitat per exigir als partits que "deixin de jugar amb projectes estacionals" com el Hard Rock o la Copa Amèrica perquè "porten més precarietat i pobresa" i que "apostin per un model de salaris i feina de qualitat". "No ens fan cap favor", ha remarcat. El sindicat independentista també reivindica que les cures siguin “reconegudes i remunerades”.

La manifestació de la Intersindical ha començat a les dotze del migdia a Passeig Sant Joan amb Diagonal. Centenars de persones han baixat fins al Parc de l'Estació del Nord, on han tingut lloc els parlaments dels responsables del sindicat i un dinar popular.

En un manifest, el sindicat explica que la reducció de la jornada laboral implica "repartir el treball i la riquesa" per guanyar "temps per a les cures i la vida personal, per millorar la seguretat i la salut i el benestar de les persones treballadores".

"En definitiva, millorar la nostra qualitat de vida", conclou. La Intersindical considera que “als països del nord global no hi ha un problema d’escassetat, sinó de manca de distribució equitativa dels recursos”. Per això, sosté que es pot viure “millor treballant menys” si transforma el sistema “de manera justa” garantint que allò que es produeix té “una funció social i col·lectiva”.

En declaracions a l’ACN, Perelló ha assegurat que una jornada laboral de 32 hores permetria “millorar la salut i la conciliació” dels treballadors, així com “avançar en la igualtat d’homes i dones”. Per aconseguir-ho, creu que s’hauria de fer una “transformació del conjunt de la societat” i implementar un nou “model productiu”. Durant l’acte d’aquest dimecres, la secretària general adjunta de la Intersindical, Núria Ferrandís, ha afegit que la reducció de les hores de treball reduiria “l’atur estructural” i “l’impacte del canvi climàtic”.

En aquesta línia, Perelló també ha defensat un model econòmic que no estigui basat en “el monocultiu del turisme, la construcció i els esdeveniments estacionals” com la Copa Amèrica, els Jocs Olímpics d’Hivern o el Hard Rock. “Demanem als partits que siguin valents i facin propostes en favor de la gent”, ha dit el secretari general de la Intersindical de cara a les eleccions catalanes del 12 de maig.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.