DIARI INDEPENDENT DEL GRAN PENEDÈS

GASTRONOMIA

L'origen del fuet i d'on ve el seu nom


Eva Remolina / AMIC Vilanova i la Geltrú

07-09-2024 11:38

El fuet és un dels embotits més característics i estimats de la gastronomia catalana

Fuet. Eix

La paraula "fuet" té el seu origen en el català antic, i es relaciona directament amb l'objecte que avui dia anomenem "fuet", és a dir, un assot o un lligall de corda fina utilitzat antigament per colpejar o guiar animals. Aquest objecte, per la seva forma llarga i estreta, recorda molt a l'embotit que avui coneixem amb el mateix nom. Així, el nom de l'embotit deriva d'aquesta similitud morfològica.
El fuet és un dels embotits més característics i estimats de la gastronomia catalana. Amb el seu sabor suau i textura tendra, aquest embotit s'ha convertit en un element indispensable en les taules catalanes, sigui com a aperitiu o com a part d'un esmorzar tradicional. Però, d'on prové aquest deliciós embotit? Quin és l'origen del fuet?

L'origen del fuet es remunta segles enrere, en el context rural de Catalunya, on l'elaboració d'embotits era una pràctica comuna per conservar la carn durant els mesos freds de l'hivern. Tot i que és difícil establir una data exacta de la seva creació, se sap que el fuet, juntament amb altres embotits com la llonganissa i la somalla, té arrels en les tècniques de conservació de la carn que es practicaven des de l'època romana.

Elaboració artesanal

El fuet és un embotit de carn de porc, normalment barrejat amb cansalada i espècies com el pebre negre i l'all. Aquesta barreja es pica finament i s'emboteix en budell natural, per després ser penjada i curada durant unes setmanes. La curació és un procés fonamental que determina la textura i el sabor final del producte. Durant aquest període, el fuet adquireix el seu característic gust suau i una textura que es fon en boca.

En l'elaboració tradicional, cada detall compta: la selecció de la carn, la proporció justa d'espècies, i fins i tot les condicions climàtiques poden influir en el resultat final. És per això que el fuet fet artesanalment manté una qualitat i autenticitat que molts apreciadors d'embotits valoren per damunt de tot.

A Eix Diari creiem que un periodisme de proximitat, independent i sense pressions és més necessari que mai. La nostra feina és explicar el que passa al teu voltant amb rigor i compromís, però només és possible amb el suport dels nostres lectors.

Si valores la nostra feina i vols que continuem oferint informació lliure i plural per a tot el territori, fes-te subscriptor avui. El teu suport fa la diferència.


Subscriu-te ara!


Però si ara no et pots subscriure i vols seguir al dia de les notícies més importants, uneix-te als nostres canals de:


WhatsApp! Telegram!

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.