LLIBRES
16-05-2025 13:07
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Les dades sobre l’hàbit de lectura en català –en qualsevol mitjà i suport– indiquen que només un 33,9% de la població resident llegeix habitualment, és a dir, de forma setmanal o almenys un cop al mes. El nombre de persones lectores freqüents –de lectura diària– es dilueix en un menor percentatge, tenint present l’estudi del Departament de Cultura de la Generalitat que recull dades, també, del Gremi de Llibreters.
Ferran Vilanova és llicenciat en Comunicació Audiovisual i comparteix professió i productora (Flexic) amb Eduard Cujó. Dos sitgetans amb l’estudi a Vilanova i la Geltrú que fa més de dos anys es van proposar engegar un projecte per visibilitzar els continguts culturals en què treballaven i també anar més enllà. Aleshores van engegar la Cooperativa Augura –sense ànim de lucre– i el resultat, a més de produccions sobre diverses activitats i diferents activismes en pro de la cultura és Vida Lectora, un espai web amb l’objectiu de promoure, gaudir i divulgar la literatura en català.
Ferran Vilanova i Eduard Cujó durant una gravació per a Vida Lectora
Vida Lectora és la conseqüència natural de més de quinze anys com a realitzadors i un intens treball en l’àmbit cultural?
En concret, diria que és el resultat de dos anys de documentació i de lectures imprescindibles i el propòsit de fer un projecte que ens representés en valors; i sobretot, la voluntat de fomentar la literatura i la lectura en català, que és l’ànima d’Augura, la nostra cooperativa. I crec que és bo explicar-ho. Perquè les coses no neixen del no-res. Sempre hi ha un què en origen i per a nosaltres aquest valor de la lectura i la lectura en català és clau per tot el que ens hem proposat i estem treballant.
Cinèfil, melòman i lector, aquest projecte ho aplega tot?
(Riu) El cinema em va portar a estudiar audiovisuals i confesso que la música sempre ha estat present entre les meves preferències, però endinsar-me en la lectura sobre la lectura, més enllà de recuperar clàssics i apropar-me a llibres més actuals, m’ha imbuït de la necessitat de donar veu i imatge a quelcom que és més que un plaer. De seguida vam veure que la literatura es podia traduir al llenguatge audiovisual i així fomentar la lectura des d’altres perspectives i experiències. A més de reforçar el missatge sobre els beneficis que té la lectura directament en el cervell i les habilitats cognitives.
Vida Lectora es va estrenar el passat 23 d’abril i va incorporant novetats. En quins àmbits heu prioritzat els materials que aneu publicant?
Vida lectora té diferents seccions, unes dedicades al sentit de la lectura, vull dir, en específic als beneficis cognitius i experimentals que t’he dit, i també tenim altres seccions dedicades al plaer, a la presentació i a la reivindicació. Encara no totes han estrenat vídeo, però sí que hem estat temps treballant per nodrir de contingut cada una de les experiències que poden fomentar la lectura per a diferents públics, malgrat tot és dirigit a qui vulgui gaudir-ne.
Algunes seccions estan plantejades per el públic en general o familiar i altres també per al professorat i alumnes de diferents etapes, a què respon aquest objectiu, voleu arribar al sector de l’ensenyament?
Precisament des de l’àmbit educatiu és des d’on es demanen més continguts audiovisuals en relació a la literatura. I vam pensar en propostes que permeten tant a un docent com als estudiants fer-ne ús. Conèixer el llegat d’autores en català, sentir poetes parlar dels seus llibres, i posar èmfasi en la importància de la llengua, descobrint l’origen d’alguns mots, per exemple.
Estàs fent descripció d’algunes de les deu seccions de Vida Lectora. Precisament crida l’atenció tot allò que enfoca envers l’experiència lectora, com en la secció de Cites. Per què heu triat Rosanna Lluch, llibretera i Cristina Torremorell, bibliotecària, per a la primera conversa?
Les dues representen la cerca de la lectura; i tenen experiències diferents, però coincideixen en conèixer què ofereix la lectura com qui la cerca. Aquesta secció vol ser això: proximitat, també des de qui llegeix. En les pròximes cites hi ha també persones que són, senzillament, lectores.
I recomanen llibres, que va molt bé! Hi ha una finalitat divulgativa en el vostre projecte.
Per descomptat. Així com hi ha seccions que es proposen fomentar lectures compartides en família, parlar d’iniciatives lectores i parlar amb autors i autores dels seus llibres i de llibres d’altres també, tenim com a objectiu promoure experiències que només atorga la divulgació de la diversitat de lectures que es poden fer.
Les dades de l’hàbit lector exposen que el català com a idioma habitual de lectura de llibres és manté estable des del 34,3% registrat el 2018, amb un 34,7% el 2023 i un 34,6% el 2024, i si afegim la lectura en tota mena de suport, la xifra roman en un 33,9% . Una estabilitat poc optimista. Us interpel·len aquestes dades?
Tu diràs! Vida lectora és una resposta, no? És un incentiu més per combatre no tant les dades com la realitat. Afegir un recurs audiovisual que desperti interès, generi converses i ofereixi una altra manera d’abocar-nos a la lectura.
PUBLICITAT
PUBLICITAT