Vegueria del Penedès

GRUP D’HIDROLOGIA SUBTERRÀNIA

Investigadors estudien a la platja d’Aiguadolç com l’aigua subterrània arriba al mar


Redacció Sitges

08-07-2025 8:56

La campanya científica, que s’allargarà fins a l’11 de juliol, analitza els processos que tenen lloc dins l’aqüífer costaner per protegir els ecosistemes litorals i els recursos hídrics

Investigadors estudien a la platja d’Aiguadolç com l’aigua subterrània arriba al mar. Ajuntament de Sitges

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Un equip d’investigadors i investigadores de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) duu a terme aquesta setmana una campanya científica a la platja d’Aiguadolç de Sitges per estudiar com l’aigua subterrània aflora al mar i quines reaccions químiques es produeixen dins l’aqüífer costaner, una reserva natural d’aigua situada sota la sorra.

L’estudi, que no afecta l’ús públic de la platja, té per objectiu millorar el coneixement de la dinàmica costanera i fomentar una gestió més sostenible dels recursos hídrics, així com protegir els ecosistemes litorals. Els banyistes poden seguir gaudint de l’espai amb normalitat, tot i que es demana no tocar els aparells científics instal·lats per seguretat i per garantir la qualitat de les dades recollides.

Durant la campanya, que s’allargarà fins al dijous 11 de juliol, l’equip científic —format per oceanògrafs, hidrogeòlegs i biòlegs— instal·larà diversos aparells de mesura i recollirà mostres tant a la sorra com dins l’aigua, a la zona de bany.

L’estudi està liderat pel Grup d’Hidrologia Subterrània (Groundwater Hydrology Group), especialitzat en l’anàlisi del comportament de l’aigua sota terra. Aquest grup treballa amb dades de composició química, moviment d’aigües i presència d’isòtops, i utilitza models informàtics avançats per simular com flueix l’aigua i com interacciona amb les roques i altres substàncies del subsòl.

Aquesta recerca pot tenir aplicacions molt valuoses en la protecció d’aqüífers, zones humides, ecosistemes costaners i fins i tot en el control de zones on s’emmagatzemen residus. Amb projectes com aquest, Sitges esdevé també un espai de referència per a la recerca científica vinculada al medi ambient i la sostenibilitat.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.