PLE MUNICIPAL
08-07-2025 8:48
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
El Ple de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquest dilluns 8 de juliol la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Municipal (POUM) que permet avançar en la cessió de l’edifici de Cal Terzi, antiga escola La Pau, com a nou equipament municipal amb ús sociocultural. El projecte contempla també la construcció d’un edifici d’habitatges a la mateixa finca.
La modificació urbanística divideix la parcel·la en dues parts: una qualificada com a sistema sociocultural (on se situa Cal Terzi i part del jardí), i una altra qualificada amb una nova subclau per a la futura edificació residencial. El regidor d’Urbanisme, Gerard Llobet, ha defensat la proposta destacant que no implica cap canvi d’usos, ja que el POUM ja preveia l’edificació residencial.
El punt ha generat debat al plenari, amb la intervenció del portaveu de la Plataforma Recuperem l’Escola La Pau, Jaume Aliaga, que ha criticat la privatització de la finca i ha defensat que tot el conjunt hauria de passar a mans públiques. Els grups municipals de la CUP i Transformem VNG han donat suport a aquestes reivindicacions, mentre que PSC, ERC, JxCat, PP i VEC han votat favorablement a la proposta.
Tres renúncies al Ple
La sessió plenària també ha estat marcada per la renúncia de tres regidors: Olga Arnau i Jordi Medina (ERC), i Tània Reyes (CUP). Arnau, alcaldessa entre 2019 i 2023, ha afirmat que deixar l’Ajuntament és un acte “de responsabilitat i coherència”, i ha agraït l’oportunitat d’haver servit la ciutat. Medina ha reivindicat l’esforç i el compromís amb el municipi durant la seva etapa al govern. Per la seva banda, Reyes, regidora des de 2023, ha assegurat que deixa el càrrec però “no la lluita”.
Tots els portaveus han elogiat la trajectòria dels tres càrrecs sortints. L’alcalde, Juan Luis Ruiz, ha destacat “el respecte institucional” que es manté al consistori gràcies a l’actitud dels seus membres.
Adhesions, serveis essencials i acords en transport
El Ple s’ha adherit a dos manifestos institucionals: un pel Dia Internacional de l’Acolliment Familiar i un altre pel Dia de l’Orgull LGTBI. També s’han aprovat diverses qüestions de gestió municipal, com la liquidació pendent del servei de bus urbà (426.889 euros entre 2024 i 2025) i la regularització de la despesa vinculada a la línia interurbana V-GC-18, amb un total de 1.097.290 euros entre els dos exercicis.
Altres punts destacats han estat l’aprovació definitiva del reglament d’ús de la Nau de Joventut i de les bases per a subvencions esportives de l’any 2025, així com la declaració dels serveis socials com a servei essencial municipal.
Mocions sobre el socorrisme, la llengua i la convivència
El Ple ha rebut dues mocions per millorar el servei de socorrisme a les platges, defensades pel PP i Transformem VNG. Totes dues han estat rebutjades pel govern, que ha assegurat que el servei “funciona correctament i dins dels estàndards de la costa catalana”.
Pel que fa a la llengua catalana, la moció presentada per la CUP i ERC per crear un Pla Local de Llengua no ha prosperat, mentre que sí s’ha aprovat la proposta de Transformem VNG amb accions per reforçar l’ús del català.
També ha rebut suport majoritari la moció per millorar la convivència al camp de futbol Johan Cruyff i al parc de la Torre d’Enveja. Altres mocions, com la de reforçar la seguretat als carrers comercials (JxCat) o preservar el delta del Llobregat (VEC), no han estat aprovades. En canvi, sí ha tirat endavant, per unanimitat, la proposta per convertir diversos carrers de la ciutat en plataforma única.
PUBLICITAT
PUBLICITAT