PUBLICITAT
NAIXEMENTS
19-07-2025 18:47
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
L’any 2024 ha estat un nou toc d’alerta demogràfic per al territori del Penedès. Segons dades provisionals de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), la vegueria ha patit un descens del 3,9 % en el nombre de naixements, essent l’àmbit territorial català amb la reducció més gran. Dins d’aquesta realitat, destaca especialment l’Alt Penedès, on la caiguda ha estat del 12,1 %, situant aquesta comarca entre les més afectades de tot el país.
Un retrat demogràfic a la baixa
Catalunya ha registrat 53.793 naixements el 2024, un 0,8 % menys que l’any anterior. Malgrat que la baixada és més suau que en anys anteriors, el Penedès segueix aprofundint en una tendència preocupant: menys naixements, menys mares joves i una proporció més baixa de mares estrangeres, les quals solen contribuir en major mesura al manteniment del nombre de naixements.
La taxa bruta de natalitat al Penedès és de 6,4‰ (nascuts per cada 1.000 habitants), una de les més baixes de Catalunya i per sota de la mitjana nacional (6,7‰). Això és un reflex directe d’un envelliment progressiu de la població i d’un menor nombre de dones en edat fèrtil.
El perfil de les mares al Penedès
El percentatge de nadons de mares estrangeres al Penedès és del 30,3 %, el més baix de tot Catalunya. Aquest fet és rellevant, ja que, segons les dades de l’Idescat, les mares estrangeres tenen una mitjana de 1,29 fills per dona, mentre que les mares espanyoles tenen un índex de només 1,04 fills per dona. A més, les mares estrangeres són, de mitjana, 2,4 anys més joves (30,8 anys) que les mares espanyoles (33,2 anys).
Aquest diferencial reforça la idea que una baixa proporció de mares estrangeres en un territori com el Penedès pot tenir un impacte significatiu en la capacitat de renovació generacional.
Els noms dels nous penedesencs: Biel i Mia lideren les preferències
Tot i la davallada global de la natalitat, la personalitat local segueix viva en les eleccions de noms. A la vegueria del Penedès, Biel ha estat el nom més posat als nens, mentre que Mia ha estat el favorit per a les nenes.
Aquestes eleccions contrasten amb les preferències generals a Catalunya, on Martí ha liderat el rànquing masculí i Sofia el femení. La tria local de noms denota un caràcter identitari propi del territori penedesenc.
El paper dels municipis mitjans i petits
Una altra dada rellevant és que la natalitat ha caigut especialment en municipis de mida mitjana (entre 2.001 i 5.000 habitants), categoria en la qual s'inclouen molts pobles del Penedès. La caiguda en aquest segment ha estat del 5,8%, evidenciant les dificultats per mantenir població jove i activa en entorns no metropolitans.
Mentrestant, els municipis més petits (menys de 500 habitants) han registrat un lleuger augment de naixements (+5,1 %), tot i que en xifres absolutes són molt reduïdes. Aquest contrast suggereix que el despoblament rural no és uniforme, però sí que cal una política de natalitat i serveis pensada específicament per a comarques com l’Alt i el Baix Penedès, i el Garraf.
Una realitat que reclama acció
La situació demogràfica a la vegueria del Penedès exigeix una resposta política decidida. L’envelliment de la població, la baixa proporció de mares joves i l’escassa presència de mares estrangeres fan que el territori perdi pes demogràfic dins del conjunt català.
Propostes com incentius per a la natalitat, facilitats d’accés a l’habitatge per a famílies joves, i el reforç dels serveis públics a municipis petits i mitjans poden ser claus per revertir aquesta tendència.
Amb el Penedès com una de les àrees amb més potencial de reequilibri territorial de Catalunya, el repte és clar: rejuvenir i repoblar per garantir un futur sostenible al cor del país.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT