DIARI INDEPENDENT DEL GRAN PENEDÈS

RUTA GASTRONÒMICA

Vilanova celebra aquest diumenge el 41è Festival del Xató i el 28è Concurs Nacional Pere Tàpias


Redacció Vilanova i la Geltrú

20-11-2025 18:00

Mayte Castillo, directora del Museu del Ferrocarril, serà investida xatonaire d'honor

Vilanova celebra aquest diumenge el 41è Festival del Xató i el 28è Concurs Nacional Pere Tàpias. Ajuntament de Vilanova

Vilanova i la Geltrú acollirà aquest diumenge, 23 de novembre, una nova edició del Festival del Xató, que arriba als 41 anys de trajectòria, i del Concurs Nacional de Xató Pere Tàpias, amb 28 edicions a les seves espatlles. La cita, que se celebrarà al Mercat de Mar, és una de les principals referències gastronòmiques de la ciutat i forma part de la Ruta del Xató del Penedès.

Les activitats començaran a les 11 h amb la benvinguda al festival, seguida a les 11.15 h de l’arribada dels participants i del jurat del concurs, que iniciarà les proves immediatament després.

Enguany, Mayte Castillo, directora del Museu del Ferrocarril, serà investida xatonaire d’honor, en reconeixement a la seva contribució al patrimoni cultural de Vilanova. La investidura tindrà lloc durant una entrevista-col·loqui a les 13.05 h, presentada per la periodista Laura Marín, amb la participació de l’alcalde, Juan Luis Ruiz, i la regidora de Projecció de Ciutat, Anna Ribera. Tot seguit es lliuraran els diplomes a tots els participants i els premis als tres primers classificats.

La regidora Anna Ribera ha subratllat que el festival contribueix a consolidar el xató com a element gastronòmic, cultural i turístic del territori. “És un plat que ha viatjat de les cuines domèstiques a les cartes dels restaurants, preservant la seva autenticitat i esdevenint un patrimoni culinari i mediterrani compartit”, ha explicat.

El programa del festival inclou, a més del concurs i l’entrevista, la visita de les autoritats a les parades del mercat i una fotografia de grup per tancar la jornada a les 13.45 h. Aquesta edició se celebra en un any en què Catalunya ha estat reconeguda com a Regió Mundial de la Gastronomia, posant en valor el xató com a exemple d’èxit col·lectiu i de preservació de la cuina tradicional.

A Eix Diari creiem que un periodisme de proximitat, independent i sense pressions és més necessari que mai. La nostra feina és explicar el que passa al teu voltant amb rigor i compromís, però només és possible amb el suport dels nostres lectors.

Si valores la nostra feina i vols que continuem oferint informació lliure i plural per a tot el territori, fes-te subscriptor avui. El teu suport fa la diferència.


Subscriu-te ara!


Però si ara no et pots subscriure i vols seguir al dia de les notícies més importants, uneix-te als nostres canals de:


WhatsApp! Telegram!

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.