Vegueria del Penedès

Els cavistes reclamen més prudència als polítics catalans


Bernat Deltell

08-10-2005 12:27

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El sector del cava viu amb una certa preocupació la reacció anticatalana desfermada en certs sectors polítics i socials de l’Estat espanyol arran de l’aprovació del nou Estatut. Alguns cavistes de la zona de Sant Sadurní d’Anoia, on s’elabora el 70% de la producció estatal, asseguren que hi ha la possibilitat d’un nou boicot com el viscut l’any passat arran d’unes polèmiques declaracions del president d’ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, i que va representar perdre fins a un 10% de les vendes a la Comunitat de Madrid en els tres primers mesos d’aquest any 2005.

En el sector s’aconsella “molta prudència” i mesurar “molt bé les paraules” per no tornar a caure en els mateixos errors. En aquest sentit, el copropietari de Caves Nadal, Enric Nadal, afirma que “la pressió sobre el nostre producte dependrà també de les posicions que adoptin els polítics catalans a l’hora de defensar l’Estatut a Madrid”. Per A Xavier Gramona, copropietari de les caves del mateix nom, el boicot de l’any passat continua, “però sembla que es doni més en compres d’impuls i emocionals, relacionades sovint amb productes barats; la compra racional, en canvi, pateix menys”. Amb tot, Gramona recorda un sopar amb una quinzena de periodistes, a Madrid, “i el tema de l’Estatut estava tan calent que feina teníem per evitar parlar-ne”, va dir.

Josep Maria Llopart, responsable comercial de caves Llopart, espera que “tot plegat sigui una tempesta que, per cansament, en tres mesos s’hagi oblidat”. El director-gerent de caves Naveran, Josep Anton Puig, recorda que el boicot “ens va afectar d’alguna manera a Madrid, però no pas a la resta de l’Estat”, i Antoni Rossell, amo de les caves Oriol Rossell, reconeix que “arriba un moment que aquest tema cansa; si hi ha algú que no vol comprar cava doncs mala sort, què hi farem, serà qüestió d’obrir-se a nous mercats”.

Per la seva part, Manuel Duran, adjunt a la presidència del grup Freixenet, va expressar que “posar-nos contra els espanyols o donar la sensació de voler ser independents ens perjudica econòmicament”. Per al representant del celler, “podem estar d’acord que es reclamin més diners (referint-se al nou sistema de finançament), però jugar amb conceptes com nació no beneficia a l’economia catalana”. “Nosaltres, com a Freixenet -va afegir Duran- ens trobem al mig d’aquesta polèmica, i en definitiva, en som afectats”. “Amb aquesta actitud d’anticatalanisme en sortim perjudicats tots, perquè si bé el cava és català, les ampolles provenen de Saragossa, els taps d’Extremadura... Des de Freixenet reclamem sobretot la despolitització del cava”.

(article publicat el dia 7 d'octubre al diari AVUI)

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.