30-10-2005 18:01
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
La Vinya del món és el nom que rep el projecte liderat per Bodegues Sumarroca que vol ser un referent en el camp de la investigació del vi i el cava. Es tracta duna parcella experimental duna hectàrea de terreny a la qual shi ha plantat 360 varietats de ceps provinents de totes les regions vinícoles del món, tot i que amb una forta presència de les varietats catalanes. Lobjectiu, segons apunta el president de lempresa, Carles Sumarroca, és la de lexperiment amb nous sabors i gustos, basant-se sempre en la qualitat, però també de protegir la vinya i la de treballar conjuntament amb el món científic. I és que la Universitat Rovira i Virgili sencarrega de lobtenció de lADN per comprovar si les varietats són diferents realment entre elles o similars, explica Carles Sumarroca.
La idea de la Vinya del món neix ara fa tres anys quan es planten els primers ceps, fins arribar a lactualitat en què ja hi ha fins a deu ceps per varietat. Això representa un total de 3.600 ceps, una quantitat suficient per extreuren un perfil de qualitat i seguir avaluant les possibilitats per dur a terme un cultiu extensiu en un futur. Sumarroca reconeix que els resultats definitius els podrem tenir daquí a dos anys. Això haurà significat una inversió de cinc anys, un procés despera llarg però que segur que pagarà la pena. I és que està convençut que si les empreses daquest país no es mouen per tenir el màxim coneixement del seu propi producte, destudiar-lo, de conèixer-lo a fons, llavors malament rai, perquè el futur passa inqüestionablement per la recerca, daquí que haguem apostat per collaborar amb la comunitat científica.
La tasca que porten a terme els doctors Canals, Fort i Zamora, de la Universitat Rovira i Virgili, és la de lenregistrament de lADN de les 360 varietats de ceps. El resultat serà una base de dades que, segons els responsables de Sumarroca, deixarà enrere definitivament els mètodes de classificació tradicional. A més, per lenòleg de Bodegues Sumarroca, Tomàs Puig, sevitarà la desaparició de diferents varietats. I és que el projecte La vinya del món compta amb varietats dels Països Catalans algunes de les quals sestan recuperant, com el peu de garsa, una varietat del Penedès anterior a la filloxera del segle XIX.
Enòlegs, crítics i sumelliers, entre daltres, podran provar el resultat daquest singular projecte daquí a un parell danys en el que es vol que sigui aconseguir un producte diferent que aporti un tret diferencial, segons Carles Sumarroca, que recorda que la investigació en aquest camp és imprescindible perquè ens permet afinar cada vegada més en els gustos més exigents.
Contra el boicot
Amb més de tres milions dampolles venudes lany passat, Carles Sumarroca reconeix que els boicots poden fer mal però són llastimosos i arriba un moment en què ens diguin el que ens diguin no hem de renunciar a res. El responsable de Bodegues Sumarroca afegeix que és lamentable que el cava, o el que sigui, es barregi amb el debat polític, i per això, aposto per la internacionalització del producte. És per aquest motiu que projectes com el de La vinya del món pot ser una experiència no només enriquidora des dun punt de vista dempresa, sinó també ser una de les claus del futur.
(Article publicat al diari Avui el dia 28 d'octubre de 2005)
PUBLICITAT
PUBLICITAT