Vegueria del Penedès

Una vinya global


Bernat Deltell

30-10-2005 18:01

Bodegues Sumarroca planta 360 varietats de ceps provinents d’arreu del món per estudiar-ne el seu futur potencial de consum i qualitat

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La Vinya del món és el nom que rep el projecte liderat per Bodegues Sumarroca que vol ser un referent en el camp de la investigació del vi i el cava. Es tracta d’una parcel•la experimental d’una hectàrea de terreny a la qual s’hi ha plantat 360 varietats de ceps provinents de totes les regions vinícoles del món, tot i que amb una forta presència de les varietats catalanes. L’objectiu, segons apunta el president de l’empresa, Carles Sumarroca, és la de l’experiment amb nous sabors i gustos, “basant-se sempre en la qualitat, però també de protegir la vinya i la de treballar conjuntament amb el món científic”. I és que la Universitat Rovira i Virgili s’encarrega de l’obtenció de l’ADN “per comprovar si les varietats són diferents realment entre elles o similars”, explica Carles Sumarroca.

La idea de la Vinya del món neix ara fa tres anys quan es planten els primers ceps, fins arribar a l’actualitat en què ja hi ha fins a deu ceps per varietat. Això representa un total de 3.600 ceps, una quantitat suficient per extreure’n un perfil de qualitat i seguir avaluant les possibilitats per dur a terme un cultiu extensiu en un futur. Sumarroca reconeix que “els resultats definitius els podrem tenir d’aquí a dos anys. Això haurà significat una inversió de cinc anys, un procés d’espera llarg però que segur que pagarà la pena”. I és que està convençut que “si les empreses d’aquest país no es mouen per tenir el màxim coneixement del seu propi producte, d’estudiar-lo, de conèixer-lo a fons, llavors malament rai”, perquè el futur “passa inqüestionablement per la recerca, d’aquí que haguem apostat per col•laborar amb la comunitat científica”.

La tasca que porten a terme els doctors Canals, Fort i Zamora, de la Universitat Rovira i Virgili, és la de l’enregistrament de l’ADN de les 360 varietats de ceps. El resultat serà una base de dades que, segons els responsables de Sumarroca, “deixarà enrere definitivament els mètodes de classificació tradicional”. A més, per l’enòleg de Bodegues Sumarroca, Tomàs Puig, “s’evitarà la desaparició de diferents varietats”. I és que el projecte La vinya del món compta amb varietats dels Països Catalans algunes de les quals s’estan recuperant, com el “peu de garsa”, una varietat del Penedès anterior a la fil•loxera del segle XIX.

Enòlegs, crítics i sumelliers, entre d’altres, podran provar el resultat d’aquest singular projecte d’aquí a un parell d’anys en el que es vol que sigui “aconseguir un producte diferent que aporti un tret diferencial”, segons Carles Sumarroca, que recorda que “la investigació en aquest camp és imprescindible perquè ens permet afinar cada vegada més en els gustos més exigents”.


Contra el boicot

Amb més de tres milions d’ampolles venudes l’any passat, Carles Sumarroca reconeix que els boicots “poden fer mal” però “són llastimosos” i arriba un moment en què “ens diguin el que ens diguin no hem de renunciar a res”. El responsable de Bodegues Sumarroca afegeix que “és lamentable que el cava, o el que sigui, es barregi amb el debat polític”, i per això, “aposto per la internacionalització del producte”. És per aquest motiu que projectes com el de La vinya del món pot ser una experiència “no només enriquidora des d’un punt de vista d’empresa, sinó també ser una de les claus del futur”.

(Article publicat al diari Avui el dia 28 d'octubre de 2005)

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.