24-05-2006 11:15
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Si obren les portes de la mesquita és perquè tenen ganes de donar-se a conèixer, de mostrar-nos què fan i com són. Tenim lobligació de respondre a la seva crida, per educació, perquè és lúnica manera de conèixer-nos. Aquesta és lopinió de Josep Vives i Rosa Butjosa poc abans de descalçar-se i entrar per primera vegada a la mesquita de Vilafranca del Penedès aprofitant la jornada de portes obertes impulsada per lassociació Llum del Nord. I és que aquest dissabte passat, i per espai de dues hores, la comunitat musulmana de Vilafranca, formada per 3.300 persones, va decidir obrir portes i oferir visites guiades a tots esl curiosos i interessats en el funcionament intern duna mesquita. El resultat no va poder ser més positiu: el mateix alcalde, Marcel Esteve, representants veïnals i, fins i tot, el rector Ignasi Mora, van ser alguns dels visitants. Vives i Butjosa, però, van ser dels primers en entrar, escoltar les acurades explicacions de Mohamed Attou (per cert, en un català perfecte) i reconèixer que el viatge des del seu poble, Vilobí, fins a Vilafranca havia pagat la pena: Ha servit per saber més duna gent que també conviu amb nosaltres.
LAssociació Llum del Nord va néixer el gener a Vilafranca i està integrada per catalans i marroquins que tenen com a objectiu establir ponts de diàleg entre les dues comunitats. La seva primera acció va ser muntar una parada de llibres dedicats a la cultura àrab aprofitant la diada de Sant Jordi. Lèxit va sorprendre als promotors de la idea, daquí que decidíssim impulsar més accions per fomentar el diàleg, explica una de les lassociació, Eva Sanz. És així com sorgeix la idea dobrir portes aprofitant les fires de maig de Vilafranca, i la sorpresa va ser total quan shi van afegir també les mesquites de la comunitat musulmana dels Monjos i Martorell.
Attou és el secretari de la comunitat islàmica de Vilafranca. Explica als visitants que en aquesta mesquita sensenya llengua àrab, el Corà i cultura islàmica. Les preguntes dels visitants, sempre prudents, se centren, però, en altres qüestions, com ara els problemes de convivència i linterès dels joves en lislma. Attou va respondre amb paciència:
1. Quan ens van establir en aquesta mesquita el setembre de 2005 alguns veïns deien que això comportaria la degradació del barri. Tot és culpa de manca dinformació i de poca explicació per part nostra. Al final, tots hem aconseguit trencar prejudicis
2. Els joves? Els grans venim tots, però els joves no tant. Volem mantenir el lligam amb la nostra tradició i cultura, però això cada vegada costa més. Els nens sovint sadrecen a limam en català sense adonar-sen mentre sels ensenya àrab!
Qui coneix bé la comunitat musulmana són el Josep i la Montserrat. Ella va ser mestra deduació infantil durant 19 anys i recorda els primers nens marroquins que van anar a parar a la seva aula. A tot això, la primera mesquita que va haver-hi a Vilafranca es va installar als baixos de casa seva, i mai a la vida hi ha hagut problemes; és més, hem sento orgullosa dhaver ajudat a la integració de molts dells. Per això lamenta actituds i recels que considera fruït de la incomunicació, perquè el que no es coneix no es pot estimar. En aquest mateix sentit, lAnya i el Josep Anton, asseguts en una jaima bebent te i menjant pastes dolces, obsequi per a tots aquells que han visitat la mesquita, asseguren que encara hi som a temps per evitar problemes com els que pateix França. Anya sap de què parla: totes les religions tenen el dret a ser respectades. Ho diu una persona que, com ella, és de Sud-Àfrica i conec de prop la intolerància I, per cert, ho diu també en un català perfecte.
(article publicat al diari AVUI el 22 de maig de 2005)
PUBLICITAT
PUBLICITAT