FLASH
20-06-2006 22:56
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Els components de la colla dalumnes i voluntaris de català (sens dubte la més diversa de totes) van conèixer de prop les característiques bàsiques de la pràctica castellera, i fins i tot va descarregar un pilar i una torre de tres (tot cal dir-ho, una mica sui generis). Lactivitat comptava amb la participació dels Castellers de Vilafranca, lempresa Teamtowers i el Centre de Normalització Lingüística de lAlt Penedès i el Garraf.
Lactivitat que els serveis de català de Vilafranca i de lAlt Penedès van escollir enguany per celebrar el final de curs va girar al voltant dels castells. Es volia que les persones que han assistit als cursos de català (moltes de les quals han vingut a Catalunya des de països diversos), les que han participat en el voluntariat lingüístic i els seus acompanyants coneguessin els trets bàsics que conformen una activitat tan arrelada a Catalunya i al Penedès com són els castells, i tot això en un ambient festiu propi del final de curs.
Lempresa Teamtowers va ser lencarregada, doncs, de conduir el taller i ho va fer duna manera dinàmica i participativa. La sessió, que va durar gairebé una hora i mitja, va començar exposant breument lorigen del fet casteller en un audiovisual. Després dexplicar la història va arribar el moment descollir un cap de colla i un cap de pinyes, dos elements fonamentals de qualsevol colla castellera, i de presentar de forma pràctica com es construeix un castell. Així doncs, un cop convenientment enfaixats tots els participants al taller, es va muntar un peu dun pilar, amb totes les posicions imprescindibles cobertes pels tot just estrenats castellers que els dos caps anaven escollint entre els expectants assistents. Es va escollir el baix, el contrafort, les crosses, lagulla... fins a completar un peu que va servir de base a un magnífic pilar de tres, que, de tan bé que va anar, es va permetre el luxe de fer sortir el baix amb tot el castell dalt.
Després, els més agosarats (homes i dones) van aprendre a pujar i fer denxaneta de pilars, i a fer laleta tal com manen els cànons, damunt les fornides espatlles dun conegut pilaner vilafranquí, conductor de la sessió. També es van mostrar les diferents estructures dels castells (el pilar, la torre, el tres, el quatre, el cinc, el quatre amb lagulla...), això sí, tothom tocant de peus a terra. Finalment, es va simular una actuació, amb limprescindible acompanyament de la gralla i el tabal, en què es va descarregar una torre de tres pisos, amb un noiet del Marroc a segons en qui més dun ja es va fixar per les bones maneres que va mostrar. Com que lactuació va anar bé, es van mantejar els caps i tot plegat es va acabar amb un sopar de celebració del final de curs al bar del local social dels Castellers vilafranquins.
EL CNL Alt Penedès-Garraf és un dels 22 centres que el Consorci per a la Normalització Lingüística té repartits per tot Catalunya. El Consorci es va crear l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 80 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. A través de la xarxa de centres de normalització lingüística estesa per tot el territori, amb més de 130 punts d'atenció i més de 400 professionals especialitzats, el Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.
PUBLICITAT
PUBLICITAT