Vegueria del Penedès

Un Penedès sembrat d’inquietud


Bernat Deltell

10-10-2006 20:54

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La comarca de l’Alt Penedès viu amb angoixa i temor el seu futur econòmic basat en el tradicional món de la vinya. La creixent pressió urbanística, industrial i demogràfica de l’Àrea Metropolitana de Barcelona comença a notar-se en aquest territori de 592,31 km2 dels quals unes 28.000 hectàrees (més del 40% de la superfície comarcal) és ocupada per la vinya. El primer avís de per on poden anar els trets en un futur pròxim ha estat la construcció de dos immensos polígons industrials a La Granada i Sant Sadurní d’Anoia, fet que ha estat denunciat per diverses associacions i col•lectius ecologistes pel que representa d’impacte visual i transformació social de la zona. A tot això, a la xarxa de ferrocarril, carreteres i autopista que actualment parteix la comarca se li ha d’afegir la nova línia del tren d’alta velocitat AVE i el Quart Cinturó, una autovia de quatre carrils que uniria l’Alt i Baix Penedès amb el Baix Llobregat i el Vallès Oriental i Occidental. Per tot això, la gran indústria vitivinícola de la zona ha començat a demanar “prudència” en el creixement i així evitar que la pagesia vengui els seus terrenys atrets per les astronòmiques xifres que estan disposats a pagar els responsables del sector immobiliari.

Motor econòmic

L’Alt Penedès és actualment la primera Denominació d’Origen vitivinícola de Catalunya i un dels principals motors econòmics de la zona més enllà de fronteres comarcals. Les xifres són prou reveladores de fins a quin punt aquest sector econòmic s’ha convertit en els darrers 50 anys en la principal font d’ingressos del Penedès: 191 cellers embotelladors i 94 de no embotelladors, 1.611.538 hectolitres de vi a l’any (dades a 31 de juliol de 2003) i 5.724 viticultors. A tot això se li ha d’afegir els milers de llocs de treball indirectes (temporers, transportistes i enòlegs, entre d’altres) que fa que bona part del Penedès visqui del món del vi i el cava. Ara, però, aquest sector econòmic pot estar amenaçat no pas per la plaga de la fil•loxera com al segle XIX, sinó per la pressió de l’Àrea Metropolitana barcelonina. És per aquest motiu que una comissió tècnica a càrrec de la Generalitat, Consell Comarcal de l’Alt Penedès i ajuntaments, entitats i agents socials de la zona redacten un Pla director “per dissenyar una comarca equilibrada territorialment que faci compatible el conreu de la vinya i el desenvolupament urbà”. Aquest Pla director preveu marcar les directrius “per a un creixement de la comarca que eviti al màxim l’impacte dels nous usos industrials i residencials del sòl sobre la vinya”.

Amb tot, amb Pla o sense, la preocupació és latent i es manifesta en diversos àmbits. Alguns cavistes consultats per l’AVUI, per exemple, asseguren que si es continua el ritme de creixement actual de pressió urbanística es podria arribar a una deslocalització no volguda; és a dir, per manca de terrenys on cultivar la vinya, les empreses s’haurien de desplaçar a l’Amèrica Llatina, fet que representaria perdre centenars de llocs de treball al Penedès i “donar carta blanca als francesos perquè es facin els amos d’Europa”, assegura un cavista que prefereix no donar el seu nom. A tot això cal afegir-hi la pressió demogràfica que pivota a l’entorn de Sant Sadurní d’Anoia i Vilafranca del Penedès i que ha estat d’un 17,9% en el període 1996-2003. Això significa haver de construir més habitatge en detriment d’un sòl agrícola que produeix el 98,9% de la producció de cava de Catalunya.

En aquest sentit, les grans marques del sector, com Torres, Freixenet i Codorniu, ja han començat a mostrar la seva preocupació per la pèrdua de sòl agrícola i es vol posar un límit al creixement com ja es fa en altres zones europees dedicades al sector vitivinícola. De fet, si no s’atura el creixement, tampoc es podrà tirar endavant la preservació del paisatge per impulsar l’enoturisme, com des de fa temps s’aplica a la regió de la Toscana i Alsàcia. I és que en alguns punts d’Europa el territori està molt ben protegit per fer compatible el territori amb l’activitat econòmica que desenvolupa: “quin turisme es pot atraure en un Penedès ple de polígons industrials?” es pregunten des del gremi de la restauració i hostaleria de la zona. Com asseguren els grups ecologistes, al Penedès es lliurarà en els propers anys la gran batalla per aturar el creixement de Barcelona: si el Penedès cau, s’ensorra també una indústria vital en el teixit econòmic català.

(article publicat al diari AVUI)

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.