Vegueria del Penedès

Escissió al món del cava


Bernat Deltell

15-10-2006 22:26

Alguns dels components de la nova patronal, Pime Cava. fdg/jaume felipe

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El plaer de beure una copa de cava, associat a la sensació de benestar i felicitat, no té ara per ara una relació directament proporcional amb la indústria elaboradora que hi ha al darrera d’aquest vi escumós de qualitat. El cava continua sent un plaer per als sentits, però a alguns el gas ja els provoca maldecap. I és que la polèmica sembla decidida a instal•lar-se definitivament en una indústria fins ara acusada d’excessivament prudent i reticent als canvis. Ara, després de dues campanyes de violent boicot, la decisió de 76 petites i mitjanes empreses d’escindir-se de l’Institut del Cava i crear una nova patronal ha caigut com una autèntica bufetada. En el fons, hi ha la por que Pime Cava, que així es diu el nou grup, obri de nou la caixa dels trons de guerres fratricides i que en el seu darrer episodi va tenir Freixenet i Codorniu com a protagonistes.

L’objectiu de la nova patronal, que s’ha presentat a la primera edició del Saló Pime Cava celebrat al Museu Marítim de Barcelona, és la defensa d’una política de preus més justa, millorar la imatge del producte, preservar el medi ambient, potenciar les varietats autòctones (macabeu, xarel•lo i parellada) i aconseguir el 50% de la representació dels vocals del Consell Regulador. L’escissió concentra alguns cavistes que elaboren entre 200.000 i més de mig milió d’ampolles l’any i reconegudes marques com Llopart, Recaredo, Agustí Torelló, Gramona, Rovellats i Nadal. El primer president, Xavier Nadal, assegura que “la nostra patronal no va contra ningú”, sinó que “és el resultat de diferents maneres d’actuar i de sensibilitats diferents que fins ara potser no es veien del tot representades”.

Amb tot, aquest col•lectiu de petits i mitjans elaboradors de cava ha estat responsable del 15,9% del creixement de la facturació del conjunt del sector dels vins i caves de Catalunya, el 38,5% de tota l'ocupació i el 35% del valor afegit brut creat per aquesta activitat entre el 2000 i el 2004. En definitiva, és un col•lectiu estrany en el segment de les pimes perquè aporta més valor que volum al seu sector. Aquesta realitat "ens fa ser diferents", però "hem d'actuar conjuntament" amb altres entitats com l'Institut del Cava -la gran patronal sectorial que configuren i controlen els grans elaboradors de significades marques catalanes- en pro de tot el sector.

PimeCava agrupa una tercera part dels 244 cellers de petits i mitjans elaboradors de cava, però vol acabar l'any amb 90 associats. Aquests cellers facturen, de mitjana, 585.000 euros i produeixen unes 103.000 ampolles a l'any amb una plantilla de cinc treballadors per empresa. Els cellers (el 91% del total del sector a Catalunya) són gairebé sempre empreses familiars que aporten l'11% de la producció i el 16% de la facturació del conjunt del sector. Xavier Nadal també ha destacat la necessitat d'aconseguir un "entorn laboral estable" en el sector per impulsar la productivitat, les exportacions i facilitar un impuls de la inversió. "Les nostres empreses han d'aprofitar les estructures que tenen" per guanyar dimensió però també "els cal una normativa més adequada al món de les pimes".

PimeCava, que s'ha integrat com a entitat sectorial a la patronal Pimec, aposta per trobar la complementarietat entre elaboradors i viticultors, fer bones marques i diversitat de productes, innovar i fer formació per aconseguir més eficiència en el treball.

Per la seva banda, l’Institut del Cava ha mostrat la seva inquietud per la creació d’una nova patronal. En el seu moment van emetre un comunicat de premsa lamentant haver triat “un moment en què pot desestabilitzar el sector que actualment passa per moments difícils, creant, a més, malestar entre els cavistes i confusió en els consumidors”. S’assegura que les decisions s’han pres sempre “amb el màxim consens i respecte per les opinions de totes i cadascuna de les empreses” i que sempre s’ha vetllat “per la defensa dels interessos professionals i col•lectius de les empreses, ja siguin petites, mitjanes o grans”. A aquesta inquietud s’hi va afegir també el president del Consell Regulador del Cava, Gustau Garcia Guillamet, sempre partidari de la unitat.

(article publicat al diari AVUI)

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.