Vegueria del Penedès

FLASH

La Xatonada de Vilanova escalfa la ciutat pel carnaval


VD

04-02-2007 22:53

La cita gstronòmica ha repartit 2.800 racions del plat més típic de la comarca

Vista general de l'aspecte que oferia el recinte del Museu del Ferrocarril. fdg/marcel fabra

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El xató neix lligat al món del vi. La cerimònia d’aixetonar la bóta, consistent a fer un forat per posar una petita aixeta –l’aixetó- que permet treure el vi, era l’inici de la Festa, que s’acompanyava d’un àpat format per ingredients salats: anxova, tonyina i bacallà, que eren habituals en el rebost del pagès, acompanyats amb unes fulles de verdura del temps del fred: l’escarola i unes olives, que enriquit amb una salsa feta amb tècniques de clares connotacions àrabs i amb diversos graus de sofisticació, era d’ús comú entre la pagesia.

Com cada any, la Xatonada de Vilanova ha rememorat aquesta tradició tot fent l’aixetonament de les bótes del vi novell, que dóna pas a la festa gastronòmica. Durant la festa, i en una protocolària cerimònia conduïda per Pere Tapias, van ser investits Xatonaires d’Honor els actors de la sèrie Polònia Cesc Casanovas i Agnès Busquets.

Durant la Xatonada Popular s'han servit 2.800 racions de Xató en tres modalitats de presentació: la tradicional ració servida en cassoletes de terrissa, amb truites i la merenga de postres, al preu de 8 €; una degustació en forma de brotxeta de xató, al preu de 2 € i el menú infantil al preu de 3 €, per emportar a casa o menjar al mateix recinte.

Al Museu del Ferrocarril també s'ha instal·lat el “Mercat del Xató” amb diverses parades dels mercats municipals que van oferir la possibilitat d’adquirir els ingredients per elaborar el plat, i que també ha comptat amb l’estand dels Viticultors del Garraf, que promocionen els seus vins.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.