Vegueria del Penedès

FLASH

La pedrera Las Cuevas, al Garraf, rep la visita dels supervisors del projecte LIFE Ecoquarry de la Unió Europea


VD

08-02-2007 21:06

Veuran els progressos en les restauracions de dues de les activitats extractives participants en el programa, La Fou, de Ciments Molins (Vallirana) i Las Cuevas, de Lafarge Cementos (Garraf)

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La visita a Las Cuevas tindrà lloc a les 16.00 de la tarda i comptarà amb la presència de Lluis Adroher, delegat territorial de l’Ajuntament de Sitges al Garraf, Jaume Ramon, responsable del departament de medi ambient de l’empresa Lafarge i Josep Reche, facultatiu de l’explotació Las Cuevas.

Les dues activitats extractives que es visitaran formen part de la desena d’empreses catalanes del sector dels àrids i el ciment que participen en aquest projecte. L’objectiu de l’Ecoquarry és implementar a escala real les tècniques més innovadores en restauració de pedreres en condicions mediterrànies. Es vol aconseguir desenvolupar processos de control de qualitat estandarditzats i fomentar l’ús racional dels recursos naturals, tal com afirma Montserrat Jorba, coordinadora tècnica del projecte i cap del Departament de Biologia Vegetal de la Universitat de Barcelona.

Segons apunta Montserrat Jorba, la darrera revisió dels resultats indica que aquests són diversos i que vénen molt determinats tant pel tipus substrat utilitzat com per la gestió de la vegetació mitjançant el reg, els adobs i la composició de la sembra. Amb el ventall de resultats es pretén oferir diferents opcions de restauració depenent de cada situació concreta. Com explica Montserrat Jorba, “la intenció del projecte és augmentar la diversitat de les espècies llenyoses en les restauracions ja que aquestes acosten més les zones en fase de restauració a les zones forestals afectades per les pedreres. El que s’ha observat és que les barreges de llavors més comercials afavoreixen l’aparició de plantes herbàcies que fan baixar la supervivència de les llenyoses. Per tant, depenent del resultat final que es vulgui aconseguir (més herbaci o més llenyós) es farà servir un tipus de barreja o una altra”.

A banda dels representants de la UE i de la Generalitat ja esmentats, a la reunió del matí i a les visites a les pedreres també hi acudiran Mariona Salvatella, supervisora del projecte EcoQuarry; Jaume Puig, gerent el Gremi d’Àrids de Catalunya; Sergi Carrascón, director tècnic de Ciment Català; el Dr. Ramon Vallejo, coordinador del projecte (UB); Montserrat Jorba, coordinadora tècnica del projecte (UB); el Dr. Jose Mª Ninot, tècnic especialitzat (UB); el Dr. Ramon Josa, tècnic especialitzat (UPC); la Dra. Agnes Hereter, tècnica especialitzada de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona – Consorci Escola Industrial de Barcelona; i la Dra. Graça Oliveira, tècnica especialitzada del Centre d’Ecologia i Biologia Vegetal de Universitat de Lisboa. Així mateix, a la visita a l’explotació de La Fou, que tindrà lloc a les 12.00 del matí, hi acudiran Josep Alemany, alcalde de Vallirana; Josep Badell, director industrial de Ciments Molins; J.M. Ramos, facultatiu de l’explotació de La Fou i Maribel Medrano, ajudant de facultatiu de Ciments Molins.

EcoQuarry compta amb la participació de quatre universitats –la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat d’Alacant i la Universitat de Lisboa–, de la Direcció General de Boscos i Biodiversitat del departament de Medi Ambient de la Generalitat, de l’Agrupació de Fabricants de Ciment de Catalunya (AFCC), del Gremi d’Àrids de Catalunya (GAC) i de les principals empreses d’aquests sectors. El projecte té una durada de tres anys i finalitzarà l’agost de 2007.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.