DIARI INDEPENDENT DEL GRAN PENEDÈS

VNG

Tana Collados i Màrius Serra, nous xatonaires d'honor


Ajt Vilanova i la Geltrú

08-02-2009 18:42

Josep Cánovas, Joan Cánovas i Lluís Llorca han estat els guanyadors de la tretzena edició del Concurs Nacional de Xató

Josep Cánovas, Joan Cánovas i Lluís Llorca han estat els guanyadors de la tretzena edició del Concurs Nacional de Xató, celebrat en el marc de la festa del Xató. La Plaça Mediterrània ha acollit una nova edició d'aquesta festa gatronòmica, que ha comptat amb una excel·lent participació de públic en la seva vint-i-cinquena edició.

Un dels èxits més destacats de la jornada ha estat la 'Sípia a la bruta' que, al costat del xató, també s'oferia al públic. A mig matí ja s'havien esgotat les 300 raccions disponibles d'aquest plat típic de la gastronomia local. També s'han acabat al final de la festa les 2.100 raccions de xató, amb truites, pa, got de vi i merenga.

Una altra de les novetats d'aquest any, el Mercat del Xató, ha tingut molt bona acollida per part dels assistents, que han pogut donar un tomb i comprar en les parades d'embutit, pesca salada, hortalisses, plats cuinats i d'altres productes relacionats amb el xató.

El moment àlgid de la festa ha arribat amb l'aixetonament de la bota i amb la proclamació dels nous xatonaires d'honor, la periodista Tana Collados i l'escriptor Marius Serra. Tots dos, amb la guia de Pere Tàpias com a mestre de cerimònies, han fet el ritual que els ha convertit en embaixadors d'aquest plat.

Després ha estat el moment de proclamar els vencedors del concurs Nacional de Xató, que enguany ha comptat amb 27 participants. El jurat d'aquest any ha escollit la salsa de tres vilanovins com les millors. La curiositat ha estat que dos dels vencedors eren avi i nét respectivament. L'avi ja havia participat en edicions anteriors i l'havia guanyat algun cop, i el nét s'hi presentava per primera vegada. Tots els concursants han rebut un diploma acreditatiu de la seva participació.

La xatonada s'ha iniciat a les 10 del matí amb la venda de raccions. A les 11 han començat els tallers per aprendre a fer salsa de xató, que han comptat amb una dotzena de participants.
La voluntat de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú és anar convertint la Xatonada en un festival gastronòmic que promocioni, al costat del xató, altres plats de la gastronomia local d'hivern, com ha estat el cas aquest any de la 'Sípia a la bruta' i els 'Espigalls saltejats'.

A Eix Diari creiem que un periodisme de proximitat, independent i sense pressions és més necessari que mai. La nostra feina és explicar el que passa al teu voltant amb rigor i compromís, però només és possible amb el suport dels nostres lectors.

Si valores la nostra feina i vols que continuem oferint informació lliure i plural per a tot el territori, fes-te subscriptor avui. El teu suport fa la diferència.


Subscriu-te ara!


Però si ara no et pots subscriure i vols seguir al dia de les notícies més importants, uneix-te als nostres canals de:


WhatsApp! Telegram!

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.