Vegueria del Penedès

SITGES

La Jove de Sitges i la Moixiganga actuaran a Itàlia


VD

05-03-2009 17:58

Aniran a Irsina (Basilicata) el darrer cap de setmana de maig

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La Colla Jove de Castellers Sitges ha estat convidada a participar en les festes de la Madonna della Pietá d’Irsina, a la regió de la Basilicata, al sud d’Itàlia. La Jove de Sitges s’hi desplaçarà conjuntament amb la Moixiganga, ja que Irsina és una de les poblacions del sud d’Itàlia on s’ha recuperat recentment la construcció de torres humanes. Es tracta de la primera vegada que una colla castellera farà una exhibició al sud d’Itàlia. Un centenar de sitgetans volaran, via Roma, al sud d’Itàlia entre el 29 de maig i l’1 de juny.

La presència de la Jove de Sitges a Irsina ha estat possible després d’unes llargues converses entre l’organització de la festa i la colla sitgetana. Per fer possible aquest viatge, els organitzadors locals (l’entitat Terra di Sud, el Comitato Festa della Pietá i les institucions municipals, provincials i regionals de la zona) han treballat íntensament en els darrers mesos per obtenir el finançament necessari. Atès que la xifra de portar un centenar de persones en avió i amb allotjamemt i àpats durant quatre dies és força elevada, la Jove de Sitges també ha contribuït en el finançament amb aportacions pròpies a través de patrocinadors i la col•laboració de l’Ajuntament i l’Institut Ramon Llull. Els responsables de la Jove de Sitges i els organitzadors italians han mantingut converses des de fa gairebé un any per tancar l’actuació. Durant aquests dies, la colla i els organitzadors enllesteix les qüestions logístiques i de desplaçament.

La Jove ha convidat la Moixiganga de Sitges a afegir-se al viatge, ja que l’exhibició d’aquest ball –que comparteix orígens amb els castells– aportarà un simbolisme especial a les festes de la Madonna della Pietá d’Irsina. Durant els dies d’aquesta festa, s’aixequen a Irsina les torres humanes conegudes com pizz’cantò. Es tracta d’unes construccions que poden arribar a ser de tres nivells d’alçada, que s’han recuperat en diverses poblacions del sud d’Itàlia i que són objecte d’estudi per part d’alguns investigadors italians, alguns dels quals no han descartat que tinguin relació amb les construccions prèvies als castells, com serien la moixigangues i el ball de valencians.

La presència de la colla castellera sitgetana ha causat una gran il•lusió a la població de la Basilicata, que s’està abocant per a la festa. Els components del pizz’cantò han anunciat uns assaigs especials, ja que, per a ells, actuar conjuntament amb una colla castellera, representa un fet de notable rellevància. L’acte central de les festes és una processó que se celebra diumenge a la tarda on actuen els components del pizz’cantò.


Comencen els assaigs

Tornen els castells. El proper divendres 13 de març, la Jove de Sitges torna als assaigs. Des de finals de gener ja es realitzen els assaigs de canalla i ara ja és el torn de la resta de la colla, que, a partir de la setmana vinent, assajarà cada nit al Palau del Rei Moro. La temporada del 2009 arriba amb noves il•lusions per als de color vi. El calendari ja està tancat (es pot consultar al web) i presneta actuacions de notable compriomís per a la Jove. Un cop més, les principals colles del país visitaran Sitges, posant de manifest que la nostra vila ha esdevingut una de les places de primera categoria del circuit casteller estable. La primera exhibició de la Jove serà el 26 d’abril al Cap de la Vila, amb els Minyons de Terrassa i els Castellers de Sants.



Presentació al Palau del Rei Moro del llibre “El Toc de Castells”

El proper dissabte 14 de mar, a les 19 hores, es presenta al Palau del Rei Moro el llibre “El Toc de Castells. Històries i història d’una música”, de Joan Cuscó, editat per Andana. La presentació del llibre anirà a càrrec de Jordi Cubillos, També hi intervindran, a més del mateix autor, Joan Duran, president de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges, i Santi Terraza, president de la Colla Jove de Castellers de Sitges.

“El Toc de Castells. Històries i història d’una música” presenta un detallat i rigorós estudi de la música que acompanya als castells, “una música que data del segle XVIII i que arriba fins a nosaltres mostrant una cadena de creativitat i una capacitat d’adaptació envejables”, segons relata la presentació de l’obra. El llibre, que es ven conjuntament amb un CD, és també una aproximació al món casteller a través de la música. Joan Cuscó és graller vilafranquí i ha tocat en nombroses ocasions a la Festa Major de Sitges.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.