Vegueria del Penedès

VNG

Editen un díptic contra l'ús sexista del llenguatge a l'administració


VD

16-04-2009 21:27

El document, elaborat pel Pla d’Equitat, s’emmarca en el Pla Municipal per a la igualtat d’oportunitats entre Dones i Homes

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El díptic, que ha comptat en la seva elaboració amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística i ha rebut el suport de Política Lingüística, Comunicació i Recursos Humans de l’Ajuntament, vol convertir-se en una eina de sensibilització i de reflexió a l’hora d’utilitzar el llenguatge, tant per part de l’administració com de tota la ciutadania.

En aquest sentit, al document es proposen noves formes per evitar tota referència lingüística que manifesti desigualtat entre les persones. A més, també es remarca la necessitat d’utilitzar les formes femenines de càrrecs i professions ocupats per dones i la utilització de formes genèriques per evitar marques de gènere gramatical.

La regidora d'Educació i Treball, Infància, Adolescència, Gent Gran i Equitat, Míriam Espinàs, ha destacat que “s’ha de començar a utilitzar el llenguatge no sexista de manera habitual per tal que d’aquí un temps detectem les formes sexistes quan escrivim i no les fem servir”.

Tots els treballadors/es de l’Ajuntament rebran un exemplar del díptic per tal de fomentar aquesta sensibilitat lingüística a l’hora d’elaborar documents, mentre que Recursos Humans i Política Lingüística inclouran l’explicació del document en qualsevol dels cursos de català que es facin des del Pla de Formació. A més, el Pla d’Equitat facilitarà anualment díptics al Consorci per a la Normalització Lingüística per tal de que els pugui utilitzar en el marc dels diferents cursos que imparteixi.

Nati Montané, tècnica del Consorci per a la Normalització lingüística, ha explicat que “la voluntat d’aquest díptic és fer present a la dona dins de la llengua, ja que aquesta reflecteix la realitat de la societat”.

La presentació ha finalitzat amb la xerrada Un llenguatge administratiu no Sexista: Reflexions i pautes a càrrec de Marta Corcoy, membre de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya i especialista en comunicació local i de gènere. Corcoy ha explicat que “el paper de les dones ha canviat al llarg dels anys, però encara avui no es veu reflectit ni en la llengua ni en els mitjans de comunicació”. En aquest sentit, la periodista ha explicat que “un llenguatge no sexista és aquell que no oculta, ni margina, ni subordina ni denigra”.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.