Vegueria del Penedès

VNG

Havaneres a Vilanova i la Geltrú


Erik Wirdheim VILANOVA I LA GELTRU

31-07-2009 Última revisió: 01-09-2017 12:33

Festa Major 2009

"

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

A Wikipedia en català podem llegir que les havaneres pertanyen al gènere musical “anada i tornada”, sense explicar perquè. A la versió anglesa hi ha més detalls i podem aprendre-hi que l’autèntic origen era França, d’on es va exportar la contradança que, després d’haver passat per Haiti, va desenvolupar-se en havaneres pels Cubans. El proper pas ja coneixem; immigrants a la isla, provinents de l’Estat Espanyol, van enamorar-se de les cancions i, un cop tornats a Europa, continuaven a trobar-se a tavernes per cantar sobre que bonica és Cuba i sobre tot les cubanes.

El tó nostàlgic ja no és popular a Cuba, però gràcies als indians – o als americans, com m’han comentat que els diem al Garraf –, va conservar-se al nostre costat de l’Atlàntic. Voilà, d’anada i tornada, no?

A la Catalunya d’avui, el punt fort d’aquesta tradició és Calella de Palafrugell i precisament d’allà són ‘Els Cremats’ que van cantar les havaneres de la nostra Festa Major 2009. L’any passat vaig assistir en un concert d’havaneres a Sitges – a la plaça de la Fragata, directament sota l’esglesia –, i ahir, abans de baixar al mar, vaig tenir por que no pogués crear un ambient similar a la nostra moderna plaça del Port. Per sort vaig equivocar-me totalment i voldria afegir que “Els Cremats” són uns fantàstics cantadors.

Encara que Vilanova, pot ser, no és realment una ciutat d’haveneres, m’agrada que han tornat al programa de la Festa Major i espero que s’hi quedin. Per als vilanovins grans (a qui obviament els agrada tant el cremat com la música - el rom es va esgotar ràpidament) i per als estrangers. Mentre que el soroll del ball de diables ens recorda que no som d’aquí, les havaneres ens inviten a gaudir junts amb vosaltres. Que a més són bons exemples de la cultura perfectament bilingüe de Catalunya – això és un valor afegit.

 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.