PUBLICITAT
EXPOSICIONS
22-03-2010 18:08
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
La Fundació Stämpfli s’estrena amb l’exposició de la part inicial del seu fons, una col•lecció de 65 obres de 54 reconeguts artistes contemporanis procedents de 21 països diferents. La mostra, que es podrà visitar a l’Edifici Miramar de Sitges fins el 23 de maig, constitueix el corpus programàtic del futur Museu d’art contemporani que la Fundació ha projectat en aquesta localitat del Garraf.
L’exposició “La prefiguració de la col•lecció de la Fundació Stämpfli” és el punt d’arrencada d’aquest organisme, impulsat pel pintor suís Peter Stämpfli i la seva esposa Anna Maria el 2006, amb la finalitat de reunir a Sitges obra d’artistes contemporanis d’arreu del món cedida per al nou centre projectat en el cor d’aquesta localitat. L’exposició serà inaugurada pel conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, i l’alcalde de Sitges, Jordi Baijet, dissabte 20 de març a les 19 hores. La mostra està comissariada per l’exdirector del Museu Orsay de París, Serge Lemoine. A la inauguració assistiran una quarentena dels artistes que exposen la seva obra i una llarga llista de galeristes i col•leccionistes de diversos països, especialment de França.
L’Edifici Miramar de Sitges acull en aquesta mostra obres d’artistes com Robert Combas, Eduardo Arroyo, Pol Bury, Erró, Philippe Cazal o Jacques Villeglé, entre molts altres, que un cop finalitzi l’exposició, quedarà a Sitges per a integrar-se en el futur Museu.
Les obres exposades han estat donades pels mateixos artistes, a títol individual, al matrimoni Stämpfli perquè les integrin en la col•lecció del Museu d’art contemporani. Amb la finalitat de crear aquest Museu, els Stämpfli van constituir fa prop de quatre anys la Fundació que duu el seu cognom. El Museu està projectat sobre tres edificis històrics del carrer d’en Bosc, situat al cor de Sitges i un dels que té major encant de la vila. Dos d’aquests edificis han estat adquirits pel matrimoni Stämpfli –que junt amb la seva residència sitgetana, al mateix carrer– han estat donats a la Fundació. L’Ajuntament, per la seva part, ha cedit l’antic Mercat del Peix, on actualment es duen a terme les obres de condicionament per a la futura sala d’exposicions del Museu. La primera fase del centre estarà enllestida i oberta a finals d’aquest 2010. La segona fase, que culminarà les instal•lacions, es durà a terme en els propers anys.
La Fundació Stämpfli
La Fundació Stämpfli està constituïda per un patronat, integrat pel mateix matrimoni i el notari Lluís Jou, exdirector de Política Lingüística de la Generalitat. Al mateix temps, compta amb un Consell Assessor format per Serge Lemoine, exdirector de l’Orsay; Henry-Claude Cousseau, director de l’École Nationale Supérieure des Beaux Arts de París; Pascale Le Thorel, responsable de publicacions del mateix centre (i que dirigeix la col•lecció de la Fundació); el crític d’art Daniel Giralt-Miracle, exdirector del Museu d’Art Contemporani de Catalunya, i el propi Lluís Jou.
La creació de la Fundació, la inauguració de l’exposició de la seva col•lecció inicial i la construcció del futur Museu d’art contemporani suposen, per la seva dimensió artística, i pel seu perfil filantròpic, un fet d’una rellevància extraordinària en la trajectòria cultural de Sitges. La nova col•lecció rellança la capitalitat que en aquest terreny ha exercit aquesta població des de fa més de cent anys i se suma a les reconegudes del Romanticisme, el Modernisme i el Noucentisme.
Peter Stämpfli va ser nomenat Fill Adoptiu de Sitges l’any 2004. L’activa vinculació que el matrimoni ha mantingut amb aquesta població es remunta al 1977, quan van organitzar les primeres Festes del carrer d’en Bosc, on tenen la seva residència a Sitges, que comparteixen amb París. Des d’aleshores, els Stämpfli han realitzat constants iniciatives culturals i de mecenatge a la vila.
Peter Stämpfli és un artista conegut, valorat i cotitzat especialment a França, Suïssa, Bèlgica i els Estats Units. La seva obra foma part de les col•leccions públiques i privades més destacades d’Europa, els Estats Units, Japó o Corea. Ha realitzat una seixantena d’exposicions individuals –entre les quals al Centre Pompidou i la Galeria Nacional Jeu de Paume de París– i unes 230 col•lectives al llarg de la seva dilatada trajectòria.
Artistes presents en l’exposició i que han cedit la seva obra a la Fundació Stämpfli:
François Arnal, Eduardo Arroyo, Gianni Bertini, Pierrette Bloch, Mark Brusse, Pierre Buraglio, Pol Bury, Tom Carr, Philippe Cazal, Miguel Chevalier, Robert Combas, Carlos Cruz-Diez, Henri Cueco, Marco Del Re, Gérard Deschamps, Marc Desgrandchamps, Daniel Dezeuze, Richard Di Rosa, François Dufrêne, Erró, Gérard Fromanger, Daniel Humair, Christian Jaccard, Claire-Jeanne Jézéquel, Konrad Klapheck, Peter Klasen, Peter Knapp, Piotr Kowalski, Jean Le Gac, Jean-Jacques Lebel, Jean-Michel Meurice, Bernard Moninot, Jacques Monory, Olivier Mosset, Jean-Luc Parant Pavlos, Bernard Rancillac, Jean-Pierre Raynaud, Antonio Recalcati, Guy de Rougemont, Jean-Michel Sanejouand, Sato Satoru, Antonio Segui, Peter Stämpfli, Antoni Taulé, Pierre Tilman, Niele Toroni, Kim Tschang-Yeul, Vladimir Velickovic, Claude Viallat, Jacques Villeglé, Jan Voss, Michael Warren, Joel-Peter Witkin i A-Sun Wu.
Exposició “La prefiguració de la col•lecció de la Fundació Stämpfli”
Edifici Miramar (Davallada, 12. Sitges)
Del 20 de març al 23 de maig
PUBLICITAT
PUBLICITAT