Vegueria del Penedès

SANT PERE DE RIBES

S’inicia el tractament específic del limfedema a la comarca


VD

17-01-2011 22:16

La Unitat de Limfedema que s’ha creat al Centre de Rehabilitació del CSG atendrà a pacients amb aquesta patologia

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La Dra. Concha García, cap del Servei de Rehabilitació, assegura que “la creació de la unitat suposa una millora de la qualitat assistencial que oferim a les persones del nostre territori, alhora que representa un repte del servei cap a l’especialització i el desenvolupament de noves tècniques”. El director del Centre de Rehabilitació, el Sr. Toni Martí explica que “fins avui ja estàvem tractant aquesta patologia al centre, però hem volgut donar un salt de qualitat en el seu tractament, incentivant la formació i l’especialització dels nostres professionals en les noves tècniques que s’estan utilitzant”.

En els països desenvolupats, el limfedema apareix generalment després d’haver patit un càncer de mama, especialment si s’han hagut d’extirpar els ganglis. Aquesta afecció es produeix quan hi ha alteració en el funcionament del sistema limfàtic en el que s’acumula líquid de manera anormal i que comporta sovint un augment de volum de les extremitats. Té un efecte negatiu sobre el pacient, generalment dones, des del punt de vista físic i psicosocial, ja que provoca alteracions en la mobilitat de les extremitats, dolor, augment de l’aparició d’infeccions, necessitat d’ús d’antibiòtics i en alguns casos cal l’hospitalització.

La Unitat funciona des del passat mes d’octubre i ja s’han tractat deu pacients. S’espera que per aquest proper any es consolidi i es conegui entre l’atenció primària i la resta de serveis de l’hospital per tal que es puguin diagnosticar i derivar els casos cap a la nova unitat. L’aparició del limfedema ha disminuït en els darrers anys gràcies a la introducció de la tècnica del gangli sentinella, però no ha desaparegut. Aquesta nova tècnica detecta de manera acurada si els ganglis estan afectats i evita la seva extirpació. Al CSG s’aplica aquesta tècnica a la Unitat de Mama del Servei de Cirurgia General amb resultats molt positius, realitzant entorn al 80% de cirurgia conservadora.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.