DIARI INDEPENDENT DEL GRAN PENEDÈS

MEDI AMBIENT

Hem denunciat a fiscalia de medi ambient els fets ocorreguts durant la revetlla de Sant Joan


La Foixarda Vilanovina Vilanova i la Geltrú

21-07-2025 23:08

La Foixarda hem adreçat un escrit a Fiscalia de Medi Ambient per denunciar els fets ocorreguts durant la revetlla a la zona protegida de la platja de Ribes Roges, ja que, al nostre entendre, podrien ser constitutius de delicte mediambiental

Garrafa utilitzada com a suport per al llançament de coets dins d’un dels tancats de protecció amb tot de petjades humanes al voltant, l’endemà de la

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

Fets que relatem amb detall a l’article publicat a Eix Diari Revetlla de Sant Joan: Visca la mort. Mori la intel·ligència.

El dia 23 de juny neixen 6 pollets a la platja, dels quals 3 desapareixen durant la celebració de la revetlla (a les 7:43h del dia 24 ja no els trobem), una celebració en què es fa un ús massiu de pirotècnia a la platja, expressament prohibit al decret d’alcaldia 645 d’enguany, de mesures de protecció ambiental de les platges de Vilanova i la Geltrú, en relació a espècies protegides i, envers el corriol camanegre, per l'any 2025, que diu textualment que es prohibeix la pirotècnia en el sector de la platja de Ribes Roges fins al 30 de juliol d’aquest any, ja que el consistori és conscient que ha de vetllar per aquesta espècie protegida i que qualsevol molèstia a la seva reproducció constitueix un delicte tipificat a l’article 334 del Codi Penal, així com una vulneració de la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, tipificada com a infracció al seu article 80, supòsit p.

Una prohibició que es publicita el dia 22 de juny mitjançant la ubicació d’alguns cartells informatius a la platja i que es pretén fer complir mitjançant la presència de dues persones informadores de l’empresa Klimetica, contractada per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a la platja, impotents davant l’allau de centenars de persones i la inacció absoluta de la policia local, a la qual truquem i ens respon que sí que es pot fer servir pirotècnia a la platja, mentre no fos dins els tancats. Entenem que, segons la legislació vigent, correspon als cossos i forces de seguretat la inspecció i la vigilància de les espècies de la fauna salvatge, atribució que en aquest cas va ser omesa, tot i l’evidència “in situ” de totes les infraccions que s’estaven cometent a la celebració de la revetlla a la platja de Ribes Roges, així com les conseqüents afectacions a la zona de nidificació.

Font de pirotècnia ubicada davant d’un dels tancats de protecció, l’endemà de la revetlla

Addicionalment, ens trobem que, a primera hora del dia 24, una garbelladora de grans dimensions recorre diverses vegades la platja per la línia de mar, sense ningú a peu davant, al lloc a on el dia anterior al matí s’havia observat una família amb tres pollets.

La circulació de la garbelladora es produeix contravenint les instruccions dictades pel Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya, que havia autoritzat el seu ús només amb personal format davant a peu, per evitar aixafar els pollets, ja que la temporada 2024, tal i com consta en els informes de la campanya elaborats pel propi consistori i pel Cos d’Agents Rurals, vam poder constatar la mort de dos exemplars aixafats per vehicles a la platja.

Garbelladora a la platja, l’endemà de la revetlla

Tal i com estableix la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, tots els poders públics, en els seus àmbits competencials respectius, han de vetllar per la conservació i la utilització racional del patrimoni natural en tot el territori nacional, tenint en compte especialment els tipus d'hàbitats naturals i les espècies silvestres en règim de protecció especial. Creiem que en el cas de la celebració de la revetlla de Sant Joan l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha fet omissió d’aquest deure i no ha pres les mesures necessàries per conservar la fràgil població d’aquesta espècie protegida i en perill d’extinció a la Platja de Ribes Roges.

Per tot plegat creiem que els fets anteriors estan tipificats com a infraccions administratives i hem sol·licitat l'obertura dels procediments administratius sancionadors i de l'àmbit disciplinari que es considerin oportuns, segons estableix la normativa vigent.

També hem denunciat que, arran de la celebració del torneig de Volei platja Arena Handball Tour 2025 entre els dies 13 i 15 de juny, a la platja d’Adarró, de Vilanova i la Geltrú, a escassos metres del tancat de protecció conegut com de Pasífae, a on teníem dos nius actius de corriol camanegre, es produeix un abocament massiu de residus dins del tancat de protecció, fet que denunciem públicament a l’article Economia blava? Impacte dels grans esdeveniments als ecosistemes litorals, alhora que notifiquem la incidència al Cos d’Agents Rurals, i presentem denúncia a l’Agència de Residus de Catalunya, que ens contesta que la mateixa va ser recepcionada correctament i traslladada a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, tot recordant-li les seves competències d’acord amb l’article 19 del Text refós de la Llei reguladora dels residus aprovat pel Decret Legislatiu 1/2009, de 21 de juliol, la qual estableix que correspon ordenar les actuacions de regeneració a l’Ajuntament o, si escau, al Consell Comarcal del lloc on hi ha l’espai degradat. Això inclou la implementació de les accions correctives i dissuasives que escaiguin per resoldre els fets infractors.

Com a resposta, l’Ajuntament de Vilanova dona ordre immediata que personal de neteja entri dins del tancat, fet que denunciem al Servei de Medi Ambient i agents rurals, perquè entenem pot ser un fet constitutiu de delicte, ja que ningú pot accedir als tancats sense autorització del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya. Notifiquem l’incident al Servei de Fauna i Flora, que ens informa que desconeix que s’hagi demanat cap permís per dur a terme aquesta actuació.

Entenem que els treballs de neteja que realitza l’ajuntament requereixen un informe previ de l’afectació que tindran per a una espècie protegida. Creiem que els fets denunciats suposen afectacions a una espècie protegida, tipificades al Decret legislatiu 2/2008, de 15 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals. 

L’accés dins del tancat es produeix el dia 20 de juny de 2025 al matí, segons ens informa un voluntari que està fent torn a la platja entre les 9:10h i les 10:40h. El dia anterior teníem localitzada una família amb dos pollets recent nascuts dins d’aquest tancat, i a partir de la neteja ja no tornem a observar-ne cap dels dos, els quals donem per perduts. Cal recalcar aquí que els tancats són un espai segur per als animals, i el fet de què s’hi accedeixi pot provocar el seu desplaçament a espais oberts de la platja, com la zona esportiva propera, a on poden morir esclafats amb molta probabilitat. De fet i com antecedent proper, el 29 d’abril de 2025 deixem de veure un poll d’un niu anterior ii el 1 de Maig del 2025 els Agents Rurals el troben aixafat i el recullen per realitzar-li la necropsia i mirar de determinar-ne les causes.

El dia 19 de juny s’havia notificat la presència dels pollets recent nascuts al Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya i el Cos d’Agents Rurals, per la qual cosa el consistori era perfectament coneixedor de la situació.

Entenem de nou que qualsevol molèstia o alteració a la seva reproducció constitueix un delicte tipificat a l’article 334 del Codi Penal, així com una vulneració de la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, tipificada com a infracció al seu article 80, supòsit p.

Aprofitem per aclarir, en resposta a l’article Naturalitzar una platja urbana: entre el soroll, la vida i la responsabilitat pública, que mai ha estat la nostra voluntat invisibilitzar la feina col·lectiva i professional que hi ha darrere la preservació d’aquest espai únic. Ben al contrari, sempre hem procurat, i es pot llegir en diversos articles publicats en aquest mateix mitjà, reconèixer la feina que personal del Servei de Medi Ambient i de Platges de l’Ajuntament de Vilanova han fet al llarg dels darrers anys per mirar de naturalitzar la platja i preservar la biodiversitat que hi habita.

Com també pensem, cal reconèixer, la feina feta per entitats i voluntariat al llarg dels darrers anys, per tal empènyer al consistori a naturalitzar la platja com a ecosistema litoral vulnerable i preservar la seva biodiversitat, especialment el corriol camanegre. Pensem que no exagerem si afirmem que sense aquesta empenta popular el corriol ja s’hauria extingit a Ribes Roges. Només cal revisar hemeroteques.

El que denunciem i denunciarem sempre és que estem en contra de la celebració d’esdeveniments massius i descontrolats a la platja, ja que poden malmetre en qüestió d’hores la feina de col·lectiva feta durant mesos, inclosa la del propi consistori. Determinats usos no son compatibles amb la preservació del medi ambient i caldria treballar per erradicar-los.

Cal que les administracions liderin un gran esforç divulgatiu i pedagògic per canviar radicalment els usos que fem de les platges, ecosistemes vius que hem de preservar com a tresors en temps d’emergència climàtica com la que estem patint. No tots els usos son compatibles. Cal tenir valentia política i establir prioritats que vagin en la línia d’afrontar la greu situació que patim, especialment a Catalunya, zona zero de l’emergència climàtica a nivell global segons apunten alguns estudis recents.

Per últim, expressar la nostra estupefacció pel fet que l’Ajuntament persisteixi a ubicar la celebració del castell de focs de la Festa Major a la platja de Ribes Roges, i que aquest esdeveniment hagi estat autoritzat pel Servei de servei de Gestió del Litoral, a partir d’un informe previ dels serveis territorials de biodiversitat.

El 4 d’agost preveiem tenir encara diversos pollets de corriol camanegre a la platja, per la qual cosa demanem si us plau es desplaci l’esdeveniment a un altre espai allunyat de la zona de nidificació, no només per evitar un impacte negatiu sobre l’avifauna de la platja, sinó per evitar repetir l’abocament massiu de residus, en forma de fragments de pirotècnia, que es va produir l’any passat.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.