VNG
01-10-2012 17:22
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
El nou director de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova, Frederic Vilà, ha manifestat a l'ACN el seu neguit davant la incertesa del pressupost del 2013. "Si ens el redueixen més, estarem en una situació crítica", ha dit. En els últims dos anys, han reduït el pressupost un 50% i una nova retallada seria per a Vilà "complex, perquè hem arribat al límit". "Baixar aquest límit és passar la barrera vermella", ha afegit. Fins i tot, Vilà ha lamentat que es pugui notar en la qualitat i es resigna a pensar que "farem el que podrem, miracles no farem". Enguany, l'Escola ha perdut el Grau en Enginyeria de Sistemes Electrònics, mentre que es continuarà oferint a Castelldefels i al Campus Nord.
Frederic Vilà ha explicat a l'ACN com està vivint l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG) de la Universitat Politècnica de Catalunya, les reduccions del pressupost i els canvis en les condicions laborals dels treballadors públics.
El director, acabat d'escollir al juliol, detalla que als docents els han augmentat les hores de docència i els que tenien contractes amb data de finalització, no s'han renovat. I pel que fa al personal d'administració i serveis, Vilà ha assegurat que "sí tenim tensions", sobretot ho diu perquè "els interins estan en una situació crítica perquè ens temem que pugui passar alguna cosa", que de moment ha assegurat desconèixer.
"Ja no tenim diners per acabar l'any"
Els dos darrers anys s'ha reduït prop d'un 50% la despesa corrent de l'Escola, un fet que ha afectat a la contractació de becaris que ajuden a la docència o a la recerca o al pagament puntual a proveïdors. "A banda de la reducció de diners, de vegades tampoc arriben a temps i tenim problemes de liquiditat", ha afegit Vilà.
El que sí ha deixat clar el nou director és que ha de gestionar "molt bé" els recursos i creu que "de moment, ens estem en sortint", tot i que matisa que "no és fàcil". De fet, segons Vilà, a dia d'avui gairebé no disposen de diners per acabar l'any: "Ja ens hem gastat els diners d'aquest any en el funcionament", ha dit.
Aquesta retallada d'ingressos també afecta a la renovació dels equips informàtics. Vilà ha explicat que "quan va començar la crisi partíem d'una bona situació d'instal·lacions i d'equips informàtics a l'escola, però ara necessitem una injecció de diners per als ordinadors".
2013 incert, situació crítica
"L'any que ve, què passarà? No ho sabem", ha dit Vilà per plantejar la incertesa del pressupost que tindrà l'Escola al 2013. "Si ens el redueixen més, sí que estem en una situació crítica, perquè és complicat", ha afegit.
Per aquest motiu, el nou director ha deixat clar que farà "la millor gestió possible" dels recursos que tingui per passar aquests moments "complexos". Vilà creu que "ja ho estem fent molt bé", per això "serà complex, perquè hem arribat al límit. Si baixem aquest límit, passarem la barrera vermella i serà molt complicat". "Potser hi ha un punt que sí que es nota en la qualitat -segueix el nou director-, doncs es notarà, però farem el que podrem, miracles no farem".
El futur de l'Escola
Malgrat la situació econòmica negativa que s'espera en els propers anys, el director de l'EPSEVG s'ha mostrat convençut de que l'Escola té una llarga trajectòria, tot i que algunes veus ho hagin posat en dubte.
A l'Escola de Vilanova s'imparteixen cinc graus, un màster i un programa Erasmus Mundus per a doctorands, uns estudis que cada any apleguen uns 1.400 alumnes.
El futur dels diferents centres de la UPC passaria, segons el director vilanoví, per l'especialització. Ha considerat que les diverses escoles han d'oferir titulacions diferenciades i que cadascuna s'especialitzi en una branca. Vilà creu que "si la Generalitat fa un bon mapa de Graus i Màsters, posant sentit comú, aquest és el camí a seguir".
"Si es tracta de tancar centres per centralitzar-ho tot a Barcelona, no crec que sigui el camí". Vilà ho justifica dient que "si volem una Catalunya equilibrada, ha d'haver una mica de vertebració del territori, perquè les universitats estiguin en diversos llocs geogràfics". "Els polítics s'equivocarien molt si centralitzessin tot a la capital", ha afegit.
Finançament privat
El nou director ha confirmat la seva aposta per impulsar la recerca de finançament privat per obtenir recursos. "Les universitat van per aquí, cada vegada se'ns exigeix més això i l'Escola de Vilanova va per aquest camí".
Segons Vilà, en l'aspecte de convenis amb empreses i de subvencions per a la recerca o la transferència tecnològica es troben "ben situats". "Cada vegada intentem que els ingressos augmentin i així ampliar el nostre finançament per no dependre només dels ens públics", ha afegit.
Fins i tot, el nou director ha assegurat que engrescarà els seus investigadors perquè s'esforcin en buscar recursos per finançar la universitat.
Diferència entre carreres
Vilà ha criticat que "de vegades els polítics no es fixen en què imparteix cada universitat". Ho diu perquè creu que "les universitat tècniques, ho tenim pitjor que les altres".
"No és el mateix impartir filologia, sense menysprear-los, que impartir enginyeria, perquè requereix uns equips de laboratori que valen més diners i suposen una despesa més important", ha dit el director per justificar la seva idea, tot insistint en què no vol dir que les carreres de lletres siguin menys importants, sinó que no necessiten utilitzar uns aparells tan costosos.
Ara bé, Vilà també creu que les universitat que imparteixen carreres tècniques juguen amb avantatge davant de les de lletres per aconseguir finançament privat, gràcies a la transferència tecnològica.
Perd Telecomunicacions
La Universitat Politècnica de Catalunya - Barcelona Tech ha decidit deixar d'oferir a Vilanova el Grau en Enginyeria de Sistemes Electrònics -antigament Telecomunicacions- per la baixa demanda, ja que també s'imparteix a Castelldefels i al Campus Nord i "no hi ha mercat per a tots", ha dit Vilà.
Tot i que encara ho ha d'aprovar el govern de la Universitat, ja està decidit que Vilanova perd aquest Grau. Aquest any ha estat l'últim que s'han pogut matricular els alumnes de primer, i a partir del proper curs s'anirà extingint de forma progressiva perquè tots els alumnes la puguin acabar amb normalitat a Vilanova.
Trasllat de la Facultat de Nàutica de Barcelona
Davant la necessitat de la UPC de vendre's l'actual edifici on s'ubica la Facultat de Nàutica de Barcelona (FNB), han sorgit rumors de que podrien traslladar-se els seus estudis al Campus de Vilanova, un possible fet que la Junta de la FNB ja ha rebutjat fermament.
Des de la FNB, el seu degà, Santiago Ordás, ha explicat a l'ACN que a la capital del Garraf no trobarien els mateixos serveis que hi ha al Port de Barcelona, com ara la relació fluida amb l'administració públic competent per a qüestions acadèmiques i burocràtiques (Direcció General de la Marina Mercant) o un gran nombre d'empreses perquè els alumnes puguin fer pràctiques i trobar una sortida professional. A més, Ordás creu que allunyats de Barcelona, els estudis tindrien menys entrada d'alumnes.
Per la seva part, Frederic Vilà ha deixat clar que li "encantaria" que es traslladessin i creu que seria un encert per ambdues parts.
PUBLICITAT
PUBLICITAT