Vegueria del Penedès

OPINIÓ

Malalts d'amor!!


Virginia Picó

11-09-2012 20:45

VD. Morir d'amor

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Les experiències insatisfactòries de la infància com poden ser el menyspreu, la rigidesa, exigència, manca d'afecte... han quedat gravades al subconscient creant uns conceptes o creences internes que s'apliquen de forma automàtica davant d'experiències similars durant la resta de la vida.

Quines són les idees o creences que sent una persona amb dependència emocional i que determinen els seus actes? - sensació de poca vàlua personal -idealització dels altres, sobretot de les persones a qui admira o estima -necessitat de buscar l'afecte que no va tenir en la parella -conducta de submissió per evitar l'abandonament .Constant demostració d'admiració, és a dir, veuen a l'altra com millor i que es mereix més.

Generalment les parelles dels dependents emocionals trenquen la relació., i això produeix que els dependents a l'establir una nova relació les necessitats d'afecte i aferrament sigui encara més gran. És força difícil establir una relació sana de parella amb un dependent emocional, perquè no acostumen a veure que les seves actituds responguin a un trastorn sinó que pensen que és una forma intensa d'estimar, una sensibilitat més gran que la resta de les persones. És més, poden arribar a pensar que la parella hauria d'estar feliç i agraïda de tenir al seu costat una persona que les estimi tant, quan, en realitat, la parella el que sent amb aquest tipus de comportament, és angoixat i culpabilitat. Malgrat és difícil que la pròpia parella pugui tractar terapèuticament al dependent emocional, si que pot utilitzar una sèrie d'estratègies per intentar que comprengui la seva situació i prengui la decisió de tractar-se per un professional.

Algunes de les estratègies a utilitzar poden ser :

1.- Ajudar-lo/la a valorar-se més : incitar-lo/la a interessar-se i motivar-se per altres coses (feina, estudis, hobbies) per tal de trencar la dependència

2.- Evitar assumir culpes davant acusacions injustes : generalment les persones dependents recriminen a les seves parelles que els deixen masa sols/es, que no són suficientment sentimentals, que s'ocupen d'altres coses abans que d'ells/elles, etc... És important prendre distància d'aquestes acusacions i no caure en el parany del xantatge emocional.

3.- Eludir prendre decisions en el seu nom : els dependents emocionals senten molta ansietat davant la presa de decisions per por a decepcionar a la seva parella i perdre-la; s'ha d'evitar resoldre la situació en el seu nom per afavorir la seguretat del dependent

4.- Fer crítiques constructives: viuen pendents dels seus propis errors i qualsevol crítica que vingui per part de la parella pot suposar-los un sentiment d'inutilitat i menysvaloració. Per tant, davant els possibles errors, intentar fer una crítica constructiva per evitar-los l'ansietat que els produeix el seu contínu estat d'alerta davant l'error i el sentiment de desvalorització.

Virgínia Picó.
Coach personal i de parella. Kinesiòloga holística. Formadora en Educació Emocional. Psicoterapeuta. Terapeuta a Vitalissim, centre de salut integral.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.