LA CULTURA FA VIA
26-11-2012 19:29
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
El Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú vol continuar programant i produint exposicions temporals malgrat que el context econòmic no ho posa fàcil. Per això ha començat a "estendre ponts constructius" i, juntament amb l'Associació d'Empresaris del Garraf, ha ideat la 'Llotja Víctor Balaguer', una plataforma d'apropament entre cultura i empresa. El primer exemple és la mostra 'Del Realisme al Noucentisme', que recull 22 quadres de la col·lecció del Banc Sabadell. Gràcies a un acord amb l'entitat financera per cedir aquesta selecció d'obres, el museu compta amb un recorregut pels moviments artístics del segle XIX i XX, amb paisatges i retrats de Ramon Casas, Santiago Rusiñol o Joaquim Mir.
La crisi ha canviat la forma de treballar de molts sectors, com és el cas de la cultura. Però davant les dificultats per continuar oferint novetats en el sí de les institucions museístiques i dels equipaments culturals cal trobar un nou sistema per fer-ho viable.
Així ho ha fet la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de la capital del Garraf, que inicia una nova línia d'actuació per permetre "fer exposicions a partir de la col·laboració entre el sector privat i públic amb tots els seus potencials", ha explicat a l'ACN la directora del museu, Mireia Rosich.
La voluntat és donar facilitats perquè hi hagi un apropament per part de l'empresariat a la cultura. Es tracta d'una iniciativa que el museu i l'Associació d'Empresaris del Garraf, l'Alt Penedès i del Baix Penedès (ADEG) han anomenat 'Llotja Víctor Balaguer'. Sota aquest concepte s'ofereix un espai de trobada a persones de diversos sectors perquè entrin en contacte entre elles en un entorn privilegiat.
"Nosaltres tenim un espai irrepetible i unes col·leccions de molt de valor, però hem de tendir aquest pont en tots els sentits al sector privat", ha explicat Rosich.
'Del Realisme al Noucentisme'
Un exemple és l'exposició temporal 'Del Realisme al Noucentisme' que ofereix una selecció de les obres de la col·lecció del Banc Sabadell fins al 20 de gener del 2013. "La crisi ens obliga a fer molts canvis de paradigma i en molts casos fructifiquen noves col·laboracions. Abans les empreses i les entitats financeres ens ajudaven econòmicament i així nosaltres podíem produir, però en aquest cas es tracta d'ajudar amb esforços i materials", ha detallat la directora del Víctor Balaguer.
I és que Banc Sabadell ha anat atresorant al llarg dels anys una significativa col·lecció de pintura catalana del XIX, i més especialment del XX. Ha adquirit obra destacada amb una nodrida nòmina d'artistes del territori. 'Del Realisme al Noucentisme' vol mostrar en un espai públic, per primera vegada, un recull de més d'una vintena d'olis que van conformar, precisament, el nucli inicial de la col·lecció de Museu.
La major part dels artistes presents a l'exposició també estan representats al Museu Víctor Balaguer, sovint amb obres de característiques similars, per la qual cosa consideren des del museu que es produeix un "diàleg prometedor" entre les dues col·leccions.
La mostra ha estat comissariada pel crític d'art Josep Casamartina i Parassols, autor de diferents llibres, catàlegs i tractats d'art, que signa també els textos que acompanyen l'exposició.
La mostra fa un recorregut per l'art català de dècades on es segueix de prop la petjada francesa. S'inicia en el moment en què eclosiona el moviment realista desbancant els idealismes romàntics i condueix, a través d'una selecció acurada, fins al Noucentisme, ja en el segle XX, moment de mediterranisme i Benplantades, amb temes molt nostrats.
En el camí es deixen notar els aires Orientalistes fortunians, el Simbolisme paral·lel a la literatura del moment i les diferents manifestacions del Modernisme i el PostModernisme a Catalunya.
Tota aquesta seqüència del devenir artístic ve il·lustrat pels principals referents catalans d'aquests moviments. El punt de partida cronològica de la mostra és el Realisme representat per Ramon Martí Alsina, considerat l'introductor d'aquest moviment a Catalunya, juntament amb Marià Fortuny, "un dels millors artistes plàstics orientalistes i un dels gran noms de l'art europeu com proven les fructíferes vendes dels seus quadres per tot el continent", expliquen des del museu.
La pintura de paisatge, una gènere preuat per la burgesia del moment, destil·lava encara una plàstica de tints romàntics en alguns pintors, com seria el cas de Modest Urgell, amb els seus horitzons liles de capvespre. Però a més, a l'exposició es demostra que Catalunya ha estat terra de grans paisatgistes amb noms com Enric Galwey, format a l'Escola d'Olot, Lluís Graner o Eliseu Meifrèn junt amb Dionís Baixeras, aquest últim ja dins el Simbolisme més religiós que impulsava Torras i Bages des del Cercle Artístic de Sant Lluc.
Al voltant de 1892 fa la seva irrupció a Catalunya el Modernisme, amb les primeres exposicions dels artistes que havien estat a París en contacte amb la modernitat. Ramon Casas i Santiago Rusiñol foren els capdavanters d'aquest corrent que bevia de l'impressionisme francès. Posteriorment Hermen Anglada Camarasa, Joaquim Mir i Francesc Gimeno prendran el relleu a la generació anterior i la seva pintura estarà més propera a l'expressionisme.
El recorregut de la mostra continua amb Ricard Canals, situat a cavall entre el Modernisme i el Noucentisme, i el vilanoví Alexandre de Cabanyes, que sovint es descrivia a sí mateix com "l'últim modernista".
I ja plenament lligats als ideals del Noucentisme promoguts per Eugeni d'Ors s'inclouen les obres de Francesc d'Assís Galí i Xavier Nogués, un dels artistes més paradigmàtics d'aquest corrent. L'exposició finalitza amb Pere Pruna, un artista vinculat a la vila de Sitges i molt proper a Pablo Picasso durant els anys vint.
PUBLICITAT
PUBLICITAT