DISSENY GRÀFIC
11-07-2013 15:50
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
El 4 de juliol es celebrà, la 43a. edició dels Premis Laus en l’àmbit del disseny gràfic i la comunicació visual, organitzats per l’Associació de Dissenyadors Gràfics i Directors d’Art del FAD (ADGFAD), i va lliurar 8 premis a l’empresa de disseny gràfic Bildi Grafiks. Els Premis Laus són els premis de referència en l’àmbit del disseny gràfic i la comunicació visual. Any rere any, des del 1961, són esperats i desitjats pels dissenyadors de tot l’estat espanyol i de manera creixent per professionals de l’àmbit internacional, ja que són un reconeixement a la qualitat, la innovació i l’excel•lència creativa. Els premis compten també amb l’exposició completa dels treballs premiats a www.laus.cat
Dos Laus de plata per un llibre i per una identitat
La 43a. gran nit de premis del sector del disseny va donar pas a un reguitzell de premis per a Bildi Grafiks. Un laus de plata pel llibre Fabvolution. Avenços en la fabricació digital és una publicació, organitzada en cinc apartats clarament diferenciats, que recull les activitats realitzades entre 2010 i 2011 en el programa del Laboratori de Fabricació del Disseny Hub Barcelona. El llibre té una voluntat científica i alhora divulgadora. El repte consistia en explicar i transmetre clarament les evolucions en la fabricació digital. El seu aspecte és de bloc enquadernat, com si d'un document de treball es tractés, on no hi ha cap element superficial o gratuït: gràcies a l'enquadernació vista s'explica la fabricació additiva (cada plec és una capa d'informació que forma la informació del llom); la combinació de papers al llarg de la publicació ens parla de la possibilitat de fabricar amb materials de diferents propietats; la informació en realitat augmentada amplia el contingut i permet al lector conèixer diferents processos de fabricació, així com també veure els objectes com mai abans els havia vist, materialitzant virtualment el món digital. El llibre en sí, és un gran experiment des del disseny gràfic entorn la fabricació digital, un diàleg entre disseny gràfic i disseny industrial.
També van rebre un Laus de plata per la identitat d’una empresa d’agroturisme menorquina, que ofereix serveis d'allotjament i ecoagroturisme. A la masia hi conviuen els coneixements d'agricultura tradicional (representats a través de la impressió en tipus de fusta), els avenços tecnològics més sofisticats per a garantir una estada confortable (representats a través del grafisme en base al píxel) i el respecte pels cicles naturals i el medi ambient (representats a través de les imatges de Karl Blossfeldt). El resultat és una identitat que mescla tradició i innovació i ens construeix un imaginari de gran qualitat i admiració pel medi ambient.
Sis Laus de Bronze per Referendum, Fabvolution, Catàleg de Premios Nacionales de Diseño i CA Tarragona Centre d’Art
A banda dels reconeguts Laus de plata, l’empresa penedesenca també va ser reconeguda en sis Laus de bronze. L’empresa també penedesenca Referendum va ser guardonada amb un bronze pel naming i un altre bronze per la identitat, a banda de ser reconeguda amb un Laus de Plata com a empresa que ha apostat pel disseny.
El llibre abans comentat de Fabvolution, també va ser reconegut amb un Laus Bronze amb el disseny d’alfabets, referents a als separadors dels capítols del llibre en el que es va optar per fer uns models en Realitat Augmentada que expliquen cada un d'ells, un procés de fabricació digital.
Així doncs per a la coberta, les lletres FAB expliquen els tres processos principals de fabricació digital: la fabricació substractiva (F, eliminant material), la fabricació additiva (A, afegint material, de diferents propietats inclús) o la transformadora (B, doblegant mecànicament). A l'interior del llibre, el numero 1 ens parla de la materialització del món digital, explicant que també es poden imprimir aliments, no només objectes; el numero 2 ens parla de la complexitat que permet la fabricació digital; el numero 3 ens parla dels Fabbots (MakerBot), màquines que imprimeixen 3D; el numero 4 ens parla de la maleabilitat i transformació del treball investigador universitari; el numero 5 ens parla dels processos de reparació com a contraposició a la fabricació.
El següent Laus Bonze va ser per la identitat del CA Tarragona Centre d’Art, un sistema d'identitat pel nou centre d'art de Tarragona. El repte era crear una identitat identificable ràpidament, amb un codi visual molt clar i contundent. A partir de dos punts en moviment es construeix la marca i es genera una forma tipogràfica de gran personalitat. A nivell de color es pretén cercar la identificació del Centre amb una gamma de colors bàsica on el groc n'és el principal exponent, però on el blanc, el vermell i el negre esdevenen un contrapunt càlid i contundent. El sistema visual s'expandeix coherentment a la pàgina web del centre d'art i a tot el conjunt d'elements de comunicació.
Aquest projecte també es va endur un altre Laus Bronze pels audiovisuals que promocionen el Centre d’Art.
En darrer lloc, el catàleg dels Premios Nacionales de Diseño va ser catalogat també amb un Laus Bronze com a publicació corporativa. Aquesta publicació és la dels Premios Nacionales de Diseño 2012 formada per una funda que agrupa tres llibrets, un per cada guanyador. El repte consistia en crear tres peces independents perquè cada premiat els pogués utilitzar segons convingués, però que alhora servís com a publicació oficial dels premis.
Premis en diferents àmbits del disseny gràfic
Com a estudi integral de disseny gràfic, Bildi Grafiks ha estat reconegut en l’àmbit de naming, identitat, disseny d’alfabets, publicacions i editorial. L’Equip de bildi es mostra satisfet i amb energia per seguir treballant des del Penedès apostant per un disseny de qualitat i proximitat.
PUBLICITAT
PUBLICITAT