Vegueria del Penedès

FONT DE CALCI

Calci i proteïnes, principals components del formatge


Tot Granollers / ACPG Vilanova i la Geltrú

15-09-2013 10:07

Un 20 grams de proteïnes seria l’aportació de 100 grams de formatge, la qual cosa equivaldria a un 40% de les necessitats diàries

ACPG. Formatges

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La composició nutricional del formatge pot variar en funció de si es tracta de formatge fresc, tendre, curat, semicurat, o de la seva procedència (vaca, cabra, ovella).... A nivell general, però, aquest aliment destaca per ser una interessant font de calci de proteïnes i de fòsfor.

Per tenir una referència, uns 100 grams de formatge manxec aportaria d’entre els 600 i els 900 mil·ligrams de calci. Una porció de formatge adeqüada se situaria en els 50 grams, que proporcionaria la mateixa quantitat de calci que un got de llet o un iogurt.

Un 20 grams de proteïnes seria l’aportació de 100 grams de formatge, la qual cosa equivaldria a un 40% de les necessitats diàries d’aquest component que forma part de l’estructura dels teixits, com els músculs, els tendons, la pell, les ungles...

Experts en nutrició apunten el formatge com a un aliment que pot ajudar també en el camp de l’odontologia, ja que els components de l’esmalt de les dents: calci i fòsfor són també els principals nutrients del formatge.

A la vegada, el formatge és sovint rebutjat per les persones amb intolerància a la lactosa, però amb uns nivells baixos d’aquest intolerància hi ha formatges com el cheddar que contenen tan sols un 5% de la lactosa habitual en la llet sencera; mentre que en els formatges més curats, la lactosa és pràcticament imperceptible. De totes maneres, però, sempre cal seguir les indicacions del metge de capçalera per evitar mals imprevistos.

Pel que fa a la presència de carbohidrats, aquests són pràcticament imperceptibles. D’altra banda, l’aportació calòrica és important, amb un ventall que va de les 200 a les 400 calories als 100 grams consumits, en funció de si es tracta d’un formatge fresc o un de curat.
El contingut en greixos és alt, però amb una ingesta responsable, els beneficis que se n’obtenen del consum compensen.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.