FESTES DEL PILAR
03-10-2013 17:28
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
El proper diumenge 6 d’octubre, els Capgrossos de Vilafranca viatjaran a Saragossa per apadrinar l’”Azutero” un nou capgròs de la capital de l’Aragó. L’acte d’apadrinament tindrà lloc a les 11 del matí, i també hi intervindran els capgrossos d’Osca i de Terol. Aquest acte se celebra per anar escalfant motors de cara a la propera setmana en que Saragossa se submergirà de ple en l’edició de 2013 de les Festes del Pilar. La Fira Mediterrània de Manresa s’ha encarregat de la coordinació d’aquesta operació.
Fins ara, integraven la comparsa de Saragossa, una de les més històriques de l’Estat, un total de nou capgrossos: El Morico (el més popular, que representa un mosso de quadra arribat de Cuba pel compte de Viñaza), el Berrugón (un predecessor dels actuals consellers), el Tuerto (un metge conegut pel seu barret de bicorni), el Forano (un home de poble empolainat per assistir a les festes del Pilar), la Forana (la seva parella, representada com una baturra), el Torero (vestit a la goyesca), el Robaculeros (que antigament havia estat en Sancho Panza, el popular escuder del Quixot), el Boticario (un dels capgrossos més temuts per la seva dura expressió) i la Pilara (que es representa com a vedette de music-hall).
La darrera incorporació a la comparsa de capgrossos de Saragossa, l”Azutero”, és un personatge històric, Pedro Nadal i Auré, conegut com el “Royo del Rabal”. Nascut al 1844 i desaparegut al 1905 va ser un destacat cantant de jota aragonesa, considerat com el més important “cantador” de jota de la seva època. En aquest sentit va marcar una fita decisiva en la fixació dels diferents estils d’aquest gènere del folklore aragonès.
L’”Azutero” s’incorporarà diumenge de la mà dels capgrossos de Vilafranca, Osca i Terol, a aquesta comitiva tan estimada pels nens i nens de Saragossa, ja que l’essència de la festa de gegants i capgrossos a la capital aragonesa és en bona part la relació que s’estableix entre els més menuts, perseguint les figures històriques, sota la “vigilància” dels gegants.
Capgrossos de Vilafranca
Per la seva banda, els Capgrossos de Vilafranca, van fer la seva primera aparició al 1859, tot i que a causa de la fragilitat dels materials de construcció dels caps, han anat variant molt al llarg dels anys. Al 1968 l'Acadèmia de Tastavins Sant Humbert va fer entrega a Vilafranca, dels dos "nanus" que van ser batejats el 30 d'agost, primerament, com a Roseta i Oriol, per la pubilla i el pagès, respectivament, però que més tard es van canviar per Roseta i Humbert. Un any més tard s'hi van afegir la parella coneguda com a Gitanos, que no van ser batejats fins el 1993 com a Zingarel·la i Canyamàs, noms escollits pels escolars vilafranquins.
L’acte d’apadrinament de diumenge inclou una cercavila circular que començarà i acabarà a l’emblemàtica plaça del Pilar.
PUBLICITAT
PUBLICITAT