GARRAF TALLERS
10-11-2013 15:52
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Dimecres 30 d’octubre es va dur a terme, a la Masia d’en Cabanyes, la jornada “Relacions Intergeneracionals. Passat, present i futur”, emmarcada dins la celebració dels 20 anys del projecte intergeneracional “Garraf Tallers. L’herència dels grans”.
Juan Luis Ruiz, president del Consell Comarcal del Garraf, va donar la benvinguda als assistents, tot agraint als professionals de les escoles i instituts de la comarca per incloure el projecte els Garraf Tallers a les activitats dels centres educatius.
La jornada estava organitzada en dos blocs de ponències relacionades amb l’àmbit de la gent gran i també de l’ensenyament. Eduard Garcia-Freixedes, Secretari General de la Federació d’Organitzacions Catalanes de Gent Gran, Dones i Família, va fer un repàs sobre els canvis que ha sofert la percepció de la societat sobre les relacions entre generacions al llarg dels temps. També va parlar sobre els conceptes de relació, solidaritat, cooperació i de la importància d’una una societat cohesionada.
Tot seguit, Joaquim Millan, director de Eurolocal i Secretari General del Consell Català del Moviment Europeu va parlar de les accions que es porten a terme en relació a l’envelliment actiu, va recordar que en plena consulta sobre els sistemes de pensions europeus la Comissió Europea va proposar que l’any 2012 fos declarat Any Europeu de l’Envelliment Actiu i de la Solidaritat Intergeneracional, amb l’objectiu de fomentar l’envelliment saludable, l'aprofitament del potencial de la gent gran i l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques. Millan també va explicar que atenent a totes aquestes dades, la Comissió Europea vol que es promoguin les condicions perquè aquestes generacions segueixin més anys dins el mercat laboral i es mantinguin sanes, actives i autònomes el màxim de temps possible".
Marta Marfany, directora de Garraf Terrani, va presentar diferents exemples de projectes intergeneracionals d’algunes ciutats de Catalunya, experiències com horts escolars, projectes de cuina, sardanes inclusives (amb nens en risc social) a Sant Feliu de Llobregat i el projecte “dones sàvies”, del barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat.
De l’àmbit de l’escola va participar Josep Sánchez Morillo, membre del Servei Educatiu del Garraf, que va parlar de la importància de la participació dels més grans a l’escola i del suport que fan als docents.
Laura Becerra Serrano, coordinadora pedagògica de l’Institut Montgròs va presentar el projecte del seu centre que treballa per tasques globalitzades per àrees. Aquest institut emmarca el projecte “Garraf Tallers. L’herència dels grans” dins del tema de la memòria històrica amb alumnes de quart d’ESO. Va destacar que pels nois i noies és molt útil escoltar la història viva a través de la experiència dels més grans.
Montserrat Casanova, cap d’estudis de l’Escola Charlie Rivel, va parlar de l’impacte dels tallers dels grans a l’escola, valorant el projecte de forma molt positiva, sobre tot per la impressió que deixen els avis en els infants.
Finalment, Mercè Caba, tècnica del Consell Comarcal del Garraf, que durant molt de temps va portar la coordinació dels Garraf Tallers, va explicar l’inici del projecte i el seu desenvolupament al llarg del temps, tot recordant els talleristes que participen des dels primers anys, com Consol Vicente que amb 92 anys encara té il·lusió per compartir els seus coneixements.
PUBLICITAT
PUBLICITAT